PARIJS (reuters, bloomberg) -- France Telecom, nog voor 55,5 procent in handen van de Franse overheid, wordt niet opnieuw genationaliseerd. Zo meldde een woordvoerder van de Franse minister van Financiën Francis Mer. Een gerucht dat de overheid het telecombedrijf van de beurs zou halen, zorgde gisteren voor een fikse koersopstoot van het aandeel op Euronext Parijs.

Het was de beurskrant The Financial Times die gisteren met het verrassende nieuws uitpakte. De krant had in Franse regeringskringen vernomen dat de overheid er zou aan denken om France Telecom opnieuw helemaal in handen te nemen. Een woordvoerster van de Franse minister van Financiën, Francis Mer, bevestigde in eerste instantie het bericht.

Volgens de krant zou een nationalisering de Franse overheid minder kosten dan een kapitaalsverhoging. De 44,5 procent die de overheid nog niet in handen heeft is momenteel 4,5 miljard euro waard. Als de Franse overheid zou deelnemen aan een kapitaalsverhoging van 10 tot 15 miljard euro, zoals de markt wil, zou haar dat al gauw 8 miljard euro kosten.

Maar het bleek om een communicatieblunder vanop het kabinet van Mer te gaan. Een andere woordvoerder van de minister van Financiën kondigde kort na de bevestiging door de woordvoerster aan dat het bericht in de The Financial Times gebaseerd was op een misverstand. ,,Op dit ogenblik denkt de Franse overheid niet aan een nationalisering.''

Hij erkent wel dat de lage beurskoers van het volksaandeel de Franse overheid zorgen baart. Niet minder dan 1,5 miljoen kleine aandeelhouders hebben aandelen in handen van het Franse telecombedrijf.

Bij de beursgang in oktober 1997 was een aandeel France Telecom 27,75 euro waard. Op zijn hoogtepunt, in maart 2000, moest voor het aandeel meer dan 200 euro neergeteld worden. Vrijdag, voor het gerucht van de nationalisering, tikte het aandeel af op 9,43 euro.

Vooral de zware schuldenlast baart de beleggers zorgen. France Telecom torst 61 miljard euro schulden. Dat is zes keer de huidige marktwaarde van het telecombedrijf. Analisten schatten dat tegen het einde van het jaar de schuld zal oplopen tot 75 miljard dollar. Volgens de kredietratingbureaus Moody's en Standard & Poors hebben obligaties van het Franse telecombedrijf bijna de status van rommelobligatie bereikt. Een nationalisering zou ook het probleem van de kredietwaardigheid van de baan helpen.

Vlak na de lancering van het gerucht steeg het aandeel met 27 procent, waarna het geschorst werd om de handel te laten bekoelen. Nadien kalfde de winst af, maar tegen sluitingstijd noteerde het aandeel opnieuw dik 25 procent hoger dan vrijdag. De beleggers zijn gerustgesteld dat de overheid actief op zoek is naar een oplossing voor de schuldenlast van het telecombedrijf. ,,Waar rook is, is vuur'', zullen ook heel wat beleggers gedacht hebben.