BARNEVELD (anp, reuters) -- Het Britse elektronicabedrijf Invensys wil de getormenteerde Nederlandse softwaremaker Baan overnemen voor zo'n 30,2 miljard frank. Een grootscheepse reorganisatie, die flink wat banen gaat kosten, moet Baan binnen het jaar uit de verliezen helpen. De Britten hebben inmiddels 11,1 procent van de aandelen in handen. Volgens sommige waarnemers is het evenwel niet uitgesloten dat alsnog een andere kaper of koper voor Baan zou opduiken.

Invensys is vorig jaar ontstaan uit een fusie tussen de Britse elektronicabedrijven BTR en Siebe. De onderneming biedt 2,85 euro per aandeel Baan. Dat komt neer op een premie van 8 procent op de slotkoers van dinsdag, maar een heel stuk lager dan de koers van 49,33 euro in april 1998.

Toen was Baan dé lieveling van de Amsterdamse beurs. Begin dit jaar was een aandeel Baan nog bijna 15 euro waard, maar nadien is het nooit meer goed gekomen.

De Nederlandse automatiseerder groeide razendsnel in de tweede helft van de jaren negentig. Dat dankte het bedrijf onder meer aan een groot contract met de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing.

Baan werd Europa's tweede producent van software voor bedrijfsmanagement. In die periode beschouwde men Baan als dé concurrent van het Duitse Sap, en het is waarschijnlijk de grootste fout van de Nederlanders geweest dat ze in een erg korte periode even groot probeerden te worden als Sap.

Door een opeenvolging van verkeerde beslissingen werd snel duidelijk dat Baan die rol niet kon waarmaken. Sterker, het ging van kwaad naar erger en het bedrijf moest zeven opeenvolgende kwartalen zware financiële verliezen bekendmaken.

Het Britse Invensys handhaaft het bod op Baan als minimaal 95 procent van de aandeelhouders zijn stukken aanbiedt. Daarvoor hebben ze drie weken de tijd. De aandeelhouders van Baan moeten de overeenkomst nog goedkeuren, maar het bestuur van Baan heeft zijn zegen al gegeven.

Daarnaast hebben enkele grote aandeelhouders besloten hun stukken aan Invensys te verkopen. Het gaat om de Vanenburg Groep, de holding van de stichters van Baan, Jan en Paul Baan. Die hadden nog 5,9 procent van de aandelen in handen. De voorbije maanden hebben de broers stelselmatig hun belang in het softwarehuis verminderd.

De twee andere hoofdaandeelhouders zijn Fletcher International, met drie procent van de aandelen, en General Electric Partners (1,9 procent).

De reorganisatie die Invensys in petto heeft, moet de kosten per kwartaal met zo'n 2,52 miljard frank terugbrengen. Niet alleen bij Baan gaan koppen rollen: Invensys zal zijn hele automatiseringspoot ombouwen. Inclusief de ontslagen bij Baan verdwijnen er ongeveer duizend jobs.

Ondanks de aangekondigde reorganisatie reageren de vakbonden positief op de voorgenomen overname. Wel willen ze bereiken dat er geen gedwongen ontslagen vallen.

Invensys is van plan om Baan voor een deel zelfstandig te laten opereren. De naam blijft bestaan en het hoofdkantoor blijft in het Nederlandse Barneveld.

Daarnaast vormt Invensys een nieuwe divisie, ISS, waar Baan onder valt. Er werken straks zo'n 12.000 mensen, van wie Baan er 4.300 inbrengt. ISS zou een jaarlijkse omzet van twee miljard dollar moeten realiseren en zal worden geleid door Bruce Henderson van Invensys.

Analisten reageerden verdeeld op de aangekondigde overname. De koers van het aandeel Baan klom woensdagmorgen kort na de opening op de Amsterdamse effectenbeurs omhoog. Beleggers betaalden 3,03 euro voor een stuk, een winst van 41 eurocent. Britse beleggers leken niet zo erg te spreken over de overname, want op de beurs van Londen zakte het aandeel Invensys na de bekendmaking van het nieuws met tien procent.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig