BRUSSEL -- De voormalige Fortis-bankier Marc Gedopt heeft een vertrekpremie van 2,6 miljoen euro opgestreken bij het Nederlandse NIB Capital. Gedopt verliet NIB Capital in april vorig jaar en volgde recent André Bergen op als financieel directeur bij Agfa-Gevaert.

Marc Gedopt is vooral bekend als voormalig bankier. Hij zette bij de Fortis Bank (toen nog G-Bank) een stevig traject neer en gaf er onder meer leiding aan de Generale Bank Nederland, het vroegere Crédit Lyonnais Nederland.

Gedopt greep naderhand naast een zitje in het directiecomité van de Fortis Bank en stapte over naar NIB Capital. Gedopt probeerde NIB Capital op korte termijn uit te bouwen tot een vooraanstaande speler op het vlak van durfkapitaal. Hij ging daarbij gedreven te werk. Zo belette Gedopt dat de Gimv de hand legde op het durfkapitaalfonds Alpinvest.

Met de terugval van de aandelenmarkten, kwam ook de strategie van Gedopt bij NIB Capital onder druk. Het kwam tot een ingrijpende herstructurering. Gedopt vertrok in april vorig jaar wegens meningsverschillen, maar kon daarbij rekenen op een belangrijke gouden handdruk. Uit het jaarverslag van NIB Capital blijkt dat Gedopt 2,6 miljoen euro toucheerde.

Volgens de Volkskrant gaat het om een van de hoogste vertrekpremies die het afgelopen jaar door Nederlandse bedrijven werden betaald.

De 2,6 miljoen euro van Gedopt bestaat zowel uit salaris als het afkopen van opties. De vertrekpremie is in elk geval aanzienlijk meer dan degene waarop Fred Chaffart vijf jaar geleden kon rekenen bij zijn afscheid van de Generale Bank als voorzitter. Chaffart kreeg 2 keer zijn jaarsalaris (plus een pensioencomplement) omdat hij contractueel nog 2 jaar aan de bank verbonden was. De directieleden van de G-Bank die bleven, kregen nieuwe contracten met afscheidsclausules van drie keer het jaarloon.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig