Het wedervaren van de Frans-Amerikaanse mediagroep Vivendi Universal de jongste dagen begint veel weg te hebben van een scenario van een rampenfilm. Na het recordverlies over het boekjaar 2001, de tumultueuze aandeelhoudersvergadering afgelopen week en de verdenkingen van fraude bij de stemming op de aandeelhoudersvergadering, volgden nog meer onheilsberichten.

Maandagavond maakte Vivendi Universal bekend dat de groep in het eerste kwartaal van het lopende boekjaar een nettoverlies moest afficheren van 17 miljard euro, tegenover een verlies van 183 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Dat monsterverlies is nagenoeg helemaal veroorzaakt door de afboeking van goodwill op participaties in ondernemingen die Vivendi Universal heeft overgenomen. ,,Een bewijs dat de mediagroep de overnemingen veel te duur heeft betaald'', zeggen analisten. De bedrijfswinst -- voor intrestbetalingen, afschrijvingen en belastingen -- in de kerndivisies media en communicatie steeg in het eerste kwartaal met 16 procent tot 1,17 miljard euro.

De Franse financiële krant La Tribune onthulde maandag bovendien dat Vivendi Universal een financiële verplichting heeft buiten balans die het bedrijf verscheidene honderden miljoenen euro's kunnen kosten. De onderneming verkocht vorig jaar putopties op tientallen miljoenen aandelen, om aandelenopties voor het topmanagement te kunnen betalen. Als de putopties worden uitgeoefend, moet het bedrijf tussen de 60 en 80 euro per aandeel betalen, terwijl het aandeel momenteel tussen de 35 en de 40 euro zwalpt.

Al die berichten deden het aandeel van de mediagroep geen goed. Vivendi Universal verloor dinsdag op de Parijse beurs meer dan 1 euro tot 35,39 euro en belandde daarmee op het laagste peil sinds november 1997.

Waarnemers verwachten dat de mediagroep bepaalde activa zal afstoten om zijn schuldenberg gedeeltelijk af te bouwen. Zo zouden de verlieslatende internetactiviteiten, waaronder de portaalsite Vizzavi, in de etalage staan. De toekomst van de zoeksite Scoot staat eveneens op het spel. Intussen bereidt de Britse mobilofoongroep Vodafone zich voor om de hand te leggen op de Franse mobilofoonexploitant SFR, als Vivendi Universal zou overwegen zich daaruit terug te trekken. Vodafone heeft al een belang van 20 procent in SFR dat indirect gecontroleerd wordt door Vivendi.

  • Deze rubriek belicht dagelijks een bedrijf dat in het nieuws staat.