WILMINGTON/BRUSSEL (bloomberg, eigen berichtgeving) -- De klacht van Walter Hewlett tegen de fusie van de Amerikaanse computerbedrijven Hewlett-Packard en Compaq is dinsdag verworpen door een Amerikaanse rechtbank. Hewlett, zoon van een van de twee stichters van HP en vurig tegenstander van de fusie, staakt de strijd en aanvaardt de uitslag van de aandeelhoudersstemming. Niets staat de formele overname die van HP de op een na grootste computerdienstengroep ter wereld moet maken, nu nog in de weg.

Hewlett beschuldigde de directie van HP ervan druk te hebben uitgeoefend op Deutsche Bank, een aandeelhouder van het bedrijf (1 %), opdat die in het voordeel van de fusie zou stemmen. Hij beschuldigde de directie, onder leiding van Carly Fiorina, er eveneens van gelogen te hebben over de financiële perspectieven van de toekomstige groep HP-Compaq om de aandeelhouders een rooskleurig beeld voor te spiegelen. Fiorina gaat uit van 2,5 miljard dollar kostenbesparingen.

Hewlett heeft enkele uren nadat rechter William Chandler zijn klacht tegen de fusie had verworpen, aangekondigd zich niet meer te verzetten tegen de operatie. ,,Ik zal nu al het mogelijke doen om het slagen van deze fusie te ondersteunen en ik moedig iedereen die de laatste maanden mijn mening heeft gedeeld aan om hetzelfde te doen'', zei Hewlett in een persmededeling. Hewlett, die vorige week na vijftien jaar uit de raad van bestuur van HP was gezet omwille van de klacht, had al eerder aangekondigd de fusie te steunen indien zijn verzet ijdel bleek.

Hewlett heeft ook bevestigd dat hij de telling van de stemmen van de aandeelhouders niet meer zou betwisten. Op 19 maart hebben de aandeelhouders van HP zich met een nipte meerderheid van 51,4 procent tegen 48,6 procent uitgesproken ten gunste van de aankoop van Compaq. Fiorina had vrij vlug na de stemming gemeld de strijd gewonnen te hebben, maar Hewlett wou dat niet aanvaarden zonder formele (her)telling.

De fusie, de grootste in de geschiedenis van de informatica, creëert de nummer een in de wereld van computers en printers. HP, de nummer twee, koopt Compaq, de nummer drie, voor zo'n 18,5 miljard dollar (20 miljard euro) door een uitwisseling van aandelen. Het bedrijf blijft wel iets kleiner dan sectorgenoot IBM die een sterker uitgebouwd dienstenaanbod heeft. Fiorina wil dat aanpakken.