MORTSEL -- Ondanks de vele geluiden over het begin van de economische lente, stelt Agfa-Gevaert nog geen overtuigend herstel vast. Gedurende de eerste drie maanden van 2002 stabiliseerde de omzet en verbeterden de winstmarges, meldde Ludo Verhoeven, de topman van de Belgische beursgenoteerde beeldverwerkingsgroep aan de aandeelhouders tijdens de jaarvergadering. Maar volgens hem is de rendabiliteitsverbetering vooral te danken aan de herstructurering van het bedrijf.

De Agfa-topman vond het te vroeg om al te spreken van een duidelijke opleving van de economie. Ludo Verhoeven plakte geen cijfers op de prestaties tijdens het eerste kwartaal. De resultaten van het eerste kwartaal worden pas gepubliceerd op 7 mei.

De Belgische beeldverwerkingsgroep verwacht wel een verdere verbetering van het bedrijfsresultaat tijdens de tweede jaarhelft. Het herstructureringsplan Horizon zal almaar meer vruchten afwerpen. Maar Agfa laat duidelijk verstaan dat ook de economie tijdens de tweede semester moet opleven.

In ieder geval stelt Agfa-Gevaert voor dit jaar een nettowinst in het vooruitzicht. In 2001 eindigde Agfa-Gevaert zwaar in het rood omdat het bedrijf het grootste gedeelte van de herstructureringskosten in het resultaat van 2001 verrekende. Het ging om een bedrag van 440 miljoen euro. Dit jaar moet nog 110 miljoen euro herstructureringskosten verteerd worden. Deze kosten hebben alles te maken met de forse personeelsinkrimping. Tegen eind 2003 wil Agfa-Gevaert wereldwijd vierduizend werknemers kwijt.

De Agfa-aandeelhouders namen gisteren vrede met deze uitleg. Te meer omdat ze, ondanks het nettoverlies van Agfa-Gevaert, konden rekenen op een dividend. Dat is wel gehalveerd tot 0,23 euro, vergeleken met het jaar voordien.

Volgens de afscheidnemende voorzitter van Agfa-Gevaert, André Leysen, bevestigt de raad van bestuur zo zijn vertrouwen in de aanpak van de bedrijfsleiding. De bestuurders zijn vooral te spreken over de manier waarop het Horizon-plan wordt uitgevoerd. De raad van bestuur gaat ervan uit dat het nettoverlies zich niet meer zal herhalen. Na afloop van de aandeelhoudersvergadering beklemtoonde een directielid ook nog dat Agfa-Gevaert met een dividend een duidelijk signaal wil geven aan de vele kleine particuliere Belgische aandeelhouders. ,,We zijn niet vergeten dat ze bijna twee jaar geleden de beursgang van Agfa hebben gered'', luidde het argument. Het aandeelrendement ligt met met 0,23 euro per aandeel tussen 1 en 2 procent.

De koers van Agfa reageerde dinsdag nauwelijks op de verklaringen van topman Ludo Verhoeven. Het aandeel stond iets na de middag wel 0,67 procent in het verlies vergeleken met de slotkoers van maandag. Met 17,67 euro staat het Agfa-aandeel wel heel wat hoger dan de koers half november. Toen zakte Agfa zelfs even onder de 11 euro. Bij Agfa is te horen dat aankopen van institutionelen sedertdien de koers mee opkrikten.

Na de jaarvergadering kwamen de bestuurders nog bijeen voor een voorzitterswissel. Pol Bamelis -- oud-directielid van de Duitse chemie- en farmagroep Bayer ---- volgt André Leysen op als voorzitter van Agfa-Gevaert.