BRUSSEL (belga) -- Minister van Verkeer Isabelle Durant wijt het ontslag van Christian Heinzmann aan de NMBS. De vakbonden en de oppositie vinden het een blaam voor de regering. Zij eisen het ontslag van Durant.

Volgens Isabelle Durant bewijst het ontslag van Heinzmann, amper één week op post, dat een hervorming van de NMBS noodzakelijk is. Durant zegt de redenen voor het ontslag te begrijpen. ,,Na verschillende contacten met het bedrijf zegt Heinzmann een grote weerstand, druk, zelfs bedreigingen te hebben gevoeld. In die omstandigheden kun je die taak niet uitvoeren''. Zij vindt het ontslag geen persoonlijke mislukking.

Michel Bovy , voorzitter van de christelijke vakbond ACV-Transcom, zegt dat Durant haar ,,politieke verantwoordelijkheid'' moet nemen. Bovy zei aan te nemen dat Heinzmann het slachtoffer is van het ,,non-beleid'' van Durant ten opzichte van de spoorwegen. Dat Heinzmann zich zou hebben teruggetrokken wegens de vakbonden, kan Bovy zich niet voorstellen. ,,Ikzelf noch iemand van mijn organisatie hebben Heinzmann sinds zijn aanstelling gezien of gesproken''.

Volgens Roger Van Hove , voorzitter van ACOD Spoor, is het laag bij de grond om de schuld bij de vakbonden te leggen. Hoe dan ook is dit een zware blaam voor de regering, stelt hij. Zijn Franstalige collega José Damillot wil dat Heinzmann zich verantwoordt over de redenen van zijn ontslag.

PS-voorzitter Elio Di Rupo zegt verrast te zijn over het ontslag van Christian Heinzmann. Grote problemen mag dit volgens hem echter niet opleveren. ,,Er zijn genoeg kandidaten in België om de maatschappij te leiden'', verklaarde hij.

Oppositiepartij CD&V vraagt het ontslag van minister Durant. Zij is niet meer in staat correct te functioneren, zegt kamerfractieleider Yves Leterme. Hij gaat een hoogdringende interpellatie aan het adres van de regering indienen. Volgens Leterme is de hele regering verantwoordelijk voor de ,,chaos'' bij de spoorwegen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig