Christian Heinzmann
©belga
BRUSSEL -- Christian Heinzmann ziet af van de functie van gedelegeerd bestuurder van de NMBS. Dat heeft hij de regering woensdag laten weten. Heinzmann is geschrokken van de negatieve reacties die zijn benoeming heeft uitgelokt bij politici en vakbonden en was vooral onaangenaam verrast dat hij een waakhond van de Franstalige socialisten als directeur-generaal naast zich kreeg.

CHRISTIAN Heinzmann was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Maar zijn besluit is gebaseerd op verschillende elementen, zeggen goedgeplaatste bronnen. Persoonlijke overwegingen speelden daarin mee -- een onmiddellijke verhuizing van Luxemburg naar Brussel lag voor zijn familie moeilijk -- evenals de petitie waarin werknemers van de Luxemburgse luchtvaartmaatschappij Luxair hem vroegen om te blijven. Daarnaast was Heinzmann geschrokken van de vijandige reacties die zijn benoeming uitlokte bij sommige politici en bij de vakbonden van de NMBS.

Maar waar Heinzmann vooral zwaar aan tilde, was dat hij blijkbaar niet de vrijheid kreeg om zelf zijn directiecomité samen te stellen. De voorbije dagen was er in politieke kringen blijkbaar al druk getimmerd aan dat directiecomité, zonder medeweten van Heinzmann. Vincent Bourlard, van PS-strekking, zou directeur-generaal worden van de NMBS en alle belangrijke beslissingen van gedelegeerd bestuurder Heinzmann mee moeten ondertekenen. Ook aan Luc Lallemand (PS, kabinet Onkelinx), Jean-Claude Fontinoy (PRL, kabinet Reynders) en Luc Vansteenkiste (NCD-VLD), zou een plaats in het directiecomité zijn beloofd.


Bedreigingen
In die omstandigheden was het bijzonder moeilijk om de hem toevertrouwde opdracht -- de NMBS te reorganiseren -- tot een goed einde te brengen, oordeelde Heinzmann.

In zijn ontslagbrief aan minister van Mobiliteit Isabelle Durant heeft Heinzmann het over druk die op hem is uitgeoefend sinds zijn benoeming, over intimidatie en bedreigingen. Hij schrijft dat hij op tegenwerking is gebotst bij vertegenwoordigers van de vakbonden en bij het management, ,,tot op het hoogste niveau''. In een eerste reactie wijst voorzitter Roger Van Hove van de vakbond ACOD Spoor die beschuldiging van de hand. ,,Er is nog geen enkel contact geweest tussen de bonden en Heinzmann. Hoe kan men dan spreken van weerstand'', zegt hij.

Heinzmann schrijft nog te zullen aanblijven tot een opvolger is aangewezen, maar het hoopt dat dit binnen de kortste termijn kan gebeuren.

Christian Heinzmann was pas vorige week woensdag na een tumultueuze procedure door de regering benoemd tot gedelegeerd bestuurder van de NMBS, om de opzijgeschoven Etienne Schouppe te vervangen.

Het plotse vertrek van de kersverse gedelegeerd bestuurder is de zoveelste tegenslag -- en gezichtsverlies -- voor minister Durant in het NMBS-dossier.

Het kabinet van Durant zei gisteravond dat overleg wordt gepleegd met premier Verhofstadt over de manier waarop de opvolging van Heinzmann wordt georganiseerd. Aan de samenstelling van de raad van bestuur, ook pas vorige week benoemd, wordt voor de rest niet geraakt, luidt het.