Terwijl de meeste Europese beurzen gisteren dichtbleven op het Feest van de Arbeid nadat er maandag al weinig handel was geweest, vertoonde de Amerikaanse beursvloer een gemengd beeld. Toch is de algemene trend voorzichtig positief.

In Azië werd het mooie weer gemaakt door Sony, dat positieve resultaten over het vierde kwartaal publiceerde die de stoutste verwachtingen van analisten overtroffen. De Nikkei 225 won 3,5 procent en haalde daarmee zijn hoogste niveau dit jaar. Ook Hitachi verraste met goede resultaten in Japan. De meeste andere Aziatische beurzen, waaronder China, Taiwan, Korea en Hongkong, waren gisteren gesloten. Japan sluit donderdag en vrijdag de deuren omwille van officiële feestdagen.

Europa kende een slappe maar voorzichtig positieve handel. De beurs van Brussel sloot maandag in extremis nog met winst met de Bel20 die 0,04 procent hoger afklokte op 2.842,13 punten. Delhaize won 2,92 procent tot 59,85 euro. Ook Colruyt ging met 4,8 procent fors vooruit. Agfa-Gevaert veerde met 6,13 procent op tot 19,38 euro voor meer dan 137.000 verhandelde stuks. De Antwerpse beeldvormingsgroep maakte eind vorige week bekend dat er een akkoord is over een cao voor de arbeiders en een aangekondigde staking werd afgewend.

Amsterdam en Londen waren gisteren wel open. In Nederland viel de stijging op van UPC, dat profiteerde van de bekendmaking van AOL TimeWarner die zei met alle Europese kabelbedrijven samenwerkingsgesprekken te voeren. De AEX-index steeg met een half procent tot 562 punten. In Londen was de stemming minder goed, met Royal Bank en HSBC op kop die verliezen optekenden te wijten aan de tanende hoop op een nieuwe renteverlaging in de VS. British Telecom steeg na berichten over de mogelijke verkoop van zijn aandelen in Japan Telecom met 7,4 procent.

In Amerika werden enkele macro-economische cijfers bekendgemaakt die een verwarrend beeld gaven. De cijfers over de bouwnijverheid tonen een sterkere groei, terwijl de NAPM-index, dat de aankopen in de verwerkende nijverheid meet, minder sterk gestegen is dan verwacht. Voor de technologie-aandelen was er nog meer reden om te klagen na onheilspellende berichten over Dell. Halfweg de sessie gisteren viel wel de sterke stijging op van Proctor & Gamble (+ 6,7 %) na uitstekende kwartaalcijfers.