Dick Cheney
© ap
WASHINGTON (reuters) -- Het Amerikaanse energieprobleem mag dan ingewikkeld lijken, de oplossing ervoor is eenvoudig. Tenminste, dat vindt vice-president Dick Cheney. Zijn remedie klinkt vertrouwd in de oren: meer olie en steenkool. Al mogen er voor hem ook flink nog wat kerncentrales bijkomen.

Als vice-president zit Cheney een werkgroep voor die zich bezighoudt met het energieprobleem in de Verenigde Staten. Vorig jaar kwam het in de staat Californië, één van Amerika's rijkste staten, tot een bijna volledige instorting van de stroomtoelevering, een gevolg van problemen bij de lokale elektriciteitsmaatschappijen. Het toegenomen verbruik, een rommelige deregulering van de sector en de hoge olieprijzen waren de belangrijkste factoren.

Cheney had zich naar eigen zeggen een helder beeld op de problematiek eigen gemaakt. Er moest massaal geïnvesteerd worden in de ontginning van fossiele brandstoffen (olie en steenkool), vond hij. En de Amerikaanse regering zou opnieuw vergunningen moeten afleveren voor de bouw van nieuwe kerncentrales. Dat is in twintig jaar niet meer gebeurd door sterke druk uit de publieke opinie.

Cheney wees op de ernst van de toestand. Binnen twintig jaar zullen de Verenigde Staten voor 64 procent van hun energietoevoer afhankelijk zijn van het buitenland. Vandaag is dat 56 procent. Tegen 2020 zal de vraag naar aardgas meer dan verdriedubbelen, voorspelde hij.

Maar er is meer. Volgens de berekeningen van de task force zouden er binnen twintig jaar tussen 1.300 en 1.700 elektriciteitscentrales moeten bijkomen. Dat is een nieuwe centrale elke week, twintig jaar lang. Over de bijdrage van alternatieve brandstof was de vice-president kort. ,Hun aandeel zal zeker toenemen. Maar we weten er zo weinig over dat we onze planning er bezwaarlijk op kunnen baseren.''

Veel en veel meer olie en steenkool, dat was de kern van Cheney's boodschap. Vorige maand lokte president Bush nog een storm van protest uit in Europa door te verklaren dat de Verenigde Staten de afspraken van de milieutop in Kyoto niet zouden naleven, omdat ze de Amerikaanse economie schaden.

Cheney veroorzaakte zondag op zijn beurt controverse met uitspraken over het Artic National Wildlife Reserve, een beschermd natuurgebied in Amerika's noordelijkste staat. Op die plek, die door milieuactivisten is omschreven als het laatste stukje ongerepte wildernis in de Verenigde Staten, is recentelijk olie gevonden. Cheney verklaarde zich voorstander van ontginning en minimaliseerde de impact ervan op het milieu.