BRUSSEL -- Het optische bedrijf Hoya Lens Belgium, het vroegere Buchmann Optical Industries, maakt veertig van zijn 170 werknemers technisch werkloos. Als reden daarvoor geeft het bedrijf het afhaken van de Oostenrijkse keten Hartlauer op. Hartlauer laat Buchmann abrupt vallen, wat een put van 40 procent in de omzet slaat.

De technische werkloosheid is volgens het bedrijf uit Kapellen uitsluitend te wijten aan de beslissing van de Oostenrijkers. Die hebben volgens Hoya Lens Belgium afgelopen donderdag onverwacht de beëindiging van een jarenlange samenwerking aangekondigd. Volgens Hoya Lens gebeurde dat zonder dat een duidelijk economisch motief werd aangegeven.

Hartlauer wordt sinds het overlijden van de stichter, vorig jaar, geleid door diens 26-jarige zoon. Volgens diens verklaring is het voor een belangrijk Oostenrijks bedrijf vandaag nodig om zoveel mogelijk producten lokaal aan te kopen.

Het vroegere Buchmann, van de gelijknamige liberale politicus, kan verweten worden dat het niet heeft geanticipeerd op mogelijke problemen in Oostenrijk. 40 procent van de omzet van Hoya Lens Belgium was afhankelijk van de Oostenrijkse relatie.

Onder het oude Buchmann zou dit een fatale klap geweest zijn, laat Hoya Lens verstaan. De steun van de Japanse Hoya-groep, wereldleider in optische brillenglazen, en de sterk verbeterde rentabiliteit maken dat het bedrijf de klap moet kunnen verwerken. Voorlopig zijn 40 werknemers technisch werkloos. Het vroegere Buchmann is goed voor een omzet van 27 miljoen euro (1,1 miljard frank).