GENT (belga) -- Rond vijf uur maandagmorgen hebben enkele tientallen bedienden van Sidmar in Gent stakersposten opgesteld aan de vijf in- en uitgangen van de staalreus. Hoe lang ze daar zullen blijven is niet duidelijk, maar de bedienden zijn vastberaden om door te gaan tot de directie toegevingen doet op het vlak van de cao-onderhandelingen.

,,De laatste bediendenstaking dateert van 1980. Toen heeft de staking drie dagen geduurd. Deze keer bereiden we ons voor op een langere staking'', zei Eddy Ballaux van de BBTK.

De stakersposten van de LBC-NVK en de BBTK laten geen bedienden door. De arbeiders staken niet, maar velen van hen zijn technisch werkloos omdat de directie van Sidmar de fabriek gecontroleerd heeft stilgelegd.

De vakbonden bleken maandag tevreden over de eerste halve dag van de bediendenstaking. ,,Niet alleen het weer valt mee, we zijn ook zeer blij met de opkomst'', zei Swa Clerinx van de LBC. Op een bepaald moment stonden er er ongeveer driehonderd stakers verzameld aan de stakerspost langs de Kennedylaan. Een groot deel van hen is in de loop van de morgen terug naar huis gekeerd.

,,Woensdag wordt een belangrijke dag'', zeggen de vakbonden. ,,Dan is het de eerste officiële werkdag van de staking, we hopen dat er dan minstens evenveel bedienden als vandaag de actie komen steunen''.

Het ging er ontspannen aan toe bij de staking. Eén van de militanten draaide popmuziek vanuit een caravan. De stakers kwamen een kijkje nemen, lieten hun stakerskaart afstempelen, aten een broodje of sloegen gewoon een babbeltje.

Volgens Clerinx zijn er ook weinig of geen problemen geweest aan de stakersposten. ,,De arbeiders die moeten werken, zo'n driehonderd in totaal, zijn gewoon doorgelaten. Er zijn een paar discussies geweest met kaderleden die per se naar hun werk wilden, maar die waren niet erg.''

Een toenaderingspoging van de directie wordt niet direct verwacht. ,,Misschien onderneemt de sociaal bemiddelaar in de loop van de week nog een poging om de brokken te lijmen'', zegt Clerinx. ,,We wachten af.'' Bij Sidmar werken 4.500 arbeiders en 1.700 bedienden.