Zicht bij HesseNoordNatie
© fdm
BRUSSEL -- De verkoop van het grootste Vlaamse havenoverslagbedrijf, HesseNoordNatie (HNN), is maandag afgerond. De Port Authority of Singapore verwerft in ieder geval 65 procent van het gefuseerde bedrijf, maar het kan uiteindelijk zelfs 80 procent worden. De verkoopprijs kan oplopen tot meer dan 20 miljard frank.

De verkoopprijs is gebaseerd op een waarde van HNN van 638 miljoen euro. De verkoopprijs kan nog met maximaal 12 miljoen euro euro worden verhoogd. Dat extraatje is verbonden aan het winstresultaat van HNN voor het jaar 2001.

Welk belang de Singaporese overnemer uiteindelijk zal verwerven, hangt af van twee zaken. De Belgische Spoorwegen hebben nog niet uitgemaakt in welke mate ze aanwezig willen blijven in het kapitaal van HesseNoordNatie. Vandaag heeft de NMBS een belang van 7 procent in het binnenkort te fuseren havenbedrijf. Een tweede onzekerheid is welke houding de aandeelhouders van Noord Natie gaan aannemen. Het staat in ieder geval vast dat een kleine helft van de aandeelhouders geneigd is om zijn aandelen te verkopen.

Volgens CMB -- het moederbedrijf van Hessenatie -- zal het daarvan afhangen of de participatie van de vroegere aandeelhouders dichter bij de 20 of dichter bij de 28 procent zal liggen.

De ondertekening van de verkoopovereenkomst volgt op het principeakkoord dat op 8 maart 2001 ondertekend werd. De definitieve afwikkeling van de verkoopovereenkomst is nog onderworpen aan een aantal voorwaarden, zoals de concrete afwikkeling van de fusie tussen Hessenatie en Noord Natie en de goedkeuring van de Raad voor de Mededinging.

Na de fusieoperatie wordt HNN een van de grootste uitbaters van haventerminals in Noord-Europa. Het totaal volume aan behandelde containers voor HNN voor het jaar 2000 bedraagt ongeveer 3,9 miljoen containers. Het gefuseerde havenoverslagbedrijf zal in het totaal 22 terminals, waarvan zes containerterminals, in Antwerpen en Zeebrugge uitbaten. Verder biedt het een uitgebreide waaier van haven- en logistieke diensten aan, waaronder containerbehandeling, ro-ro terminals, stukgoed en behandeling en opslag van fruit.