NEW YORK (bloomberg) -- De aandelen van het softwarebedrijf Microsoft stegen gisteren met circa 5 procent nadat enkele analisten hadden gezegd dat een splitsing van het bedrijf een goede zaak zou zijn voor de aandeelhouders. Het aandeel noteerde één uur voor de sluiting van Wall Street 73,5 dollar, vijf procent hoger dan het slot van vrijdag.

Het aandeel verloor eerder dit jaar al 40 procent van zijn waarde toen duidelijk werd dat de beschuldigingen tegen Microsoft ernstig genomen werden. Het bedrijf zou misbruik gemaakt hebben van zijn dominante marktpositie op de pc-markt.

,,De som van de verschillende delen, of het bedrijf nu gesplitst wordt of niet, is 125 dollar tot 135 dollar per aandeel waard'', zei een analist van Lehman Brothers. Ook het gezaghebbende Value Line zei uit te kijken naar een splitsing van Microsoft in twee delen.

Het herstel van Microsoft was één van de factoren achter de stijging van de Dow Jones die 45 minuten voor sluiting anderhalf procent hoger noteerde. Nasdaq stond 2,7 procent hoger. De koers van concurrenten van Microsoft zoals Red Hat, dat de software verkoopt van uitdager Linux, steeg met 13 procent terwijl VA Linux Systems 16 procent hoger ging.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig