Libération, het favoriete dagblad van de Franse linkse intellectuelen, wordt te koop gesteld door zijn controlerende aandeelhouder, de bioscoop- en televisiegroep Pathé.

Het is de derde Franse media-icoon die in minder dan een jaar tijd verkocht wordt. Dat onderstreept de ingrijpende veranderingen die de Franse ,,oude media'' ondergaan door de opkomst van nieuwe technologieën zoals het Internet en kabeltelevisie.

Vorig jaar waren de erfgenamen van de overleden mediabons Robert Hersant verplicht om de controle op te geven van twee publicaties van de groep die beide verlies maakten. Ze verkochten 49 procent van het rechtse dagblad Le Figaro aan Britse en Amerikaanse investeerders. De tabloid France Soir werd verkocht aan een groep onder leiding van media-investeerder Georges Ghosn.

Serge July, voorzitter van het dagblad bekend als Libé , vertelde het personeel dat Pathé van plan was om zijn belang van 61 procent te verminderen door aandelen te verkopen aan externe financiers.

Pathé verwierf in 1982 een klein belang in het dagblad. In 1996 werd het de controlerende aandeelhouder van Libé toen het met 72,6 miljoen Franse frank in de bres sprong om de verliezen te dekken die het gevolg waren van een niet-geslaagde herlancering.

July zei dat Libé de lening zou terugbetalen na de verkoop. Verwacht wordt dat die gepaard zal gaan met een kapitaalsverhoging voor uitbreiding en investeringen in nieuwe technologieën. July kreeg het mandaat om investeerders te vinden en wil de transactie afronden voor het eind van de zomer.

Pathé bezit de derde grootste bioscoopketen van Frankrijk en verschillende themazenders. De groep heeft altijd gezegd dat ze geen plannen had om op lange termijn een belang in de gedrukte media te behouden.

Verwacht wordt dat het personeel van Libé, dat bekend staat voor zijn links politiek activisme, betrokken wordt bij de keuze van de nieuwe eigenaars. Een vennootschap die wordt gecontroleerd door het personeel heeft 27 procent van het kapitaal in handen, en beschikt over heel wat macht door zijn recht van voorkoop. Dat is bedoeld om de redactionele onafhankelijkheid van de journalisten te beschermen.

Het plan van Pathé komt enkele weken nadat de magnaat François Pinault, een persoonlijke vriend van president Jacques Chirac, zijn plan heeft opgeborgen om een dagblad op te richten. Het personeel van Libé zou bijna zeker zijn veto stellen tegen de verkoop aan Pinault, van wie bekend is dat hij zijn media-activiteiten wil vergroten.

Vorig jaar kende Libé naar eigen zeggen ,,het beste jaar in zijn geschiedenis'' met een netto winst van 17 miljoen Franse frank, een stijging met 12 procent.

Verwacht wordt dat Pathé een minderheidsaandeel zal behouden. Dat zou kunnen schommelen rond de 11 procent, het historisch niveau van voor de tussenkomst van 1996.

© The Financial Times