DEN HAAG (bloomberg) -- De voor vandaag geplande beursgang van KPN Mobile, de mobilofoniedochter van de Nederlandse telecomgroep KPN, gaat voorlopig niet door. De Nederlandse telecomgroep KPN en het Spaanse Telefonica praten volgens waarnemers over samenwerkingsvormen in draadloze communicatie die uiteindelijk tot een volledige fusie kunnen leiden.

Koninklijke KPN en Telefonica timmeren in een eerste fase aan een samenwerking in draadloze communicatie. Telefonica zou in dergelijk geheel een belang krijgen van 60 procent, KPN 40 procent. Op langere termijn kan het tot een volledige fusie komen tussen KPN en Telefonica. Telefonica heeft op de beurs een marktwaarde (beurskoers maal aantal aandelen) van zo'n 3.200 miljard frank, voor KPN is dat 2.200 miljard frank.

KPN is sinds de alliantie met BellSouth Corp voor de aankoop van het Duitse E-Plus, de zesde gsm-operator in Europa. Het geprivatiseerde Nederlandse staatsbedrijf ambieert een plaats in de top-drie. Van BellSouth is geweten dat het KPN financieel wil bijspringen bij verdere expansie in Europa.

Normaal had vandaag de inschrijving moeten starten op aandelen van KPN Mobile, de gsm-poot van KPN, maar die operatie wordt ,,enige tijd'' uitgesteld vanwege de alliantiegesprekken. KPN Mobile telt 10 miljoen gebruikers en is actief in landen van België (in een joint venture met het Britse Orange) tot de Oekraïne.

De beursgang zou met een opgehaald bedrag van 400 miljard frank de vijfde grootste ooit geweest zijn, net achter die van AT&T Wireless Group die vorige week 450 miljard frank ophaalde. Analisten verwachtten dat de marktwaarde van KPN Mobile op 2.000 miljard frank zou uitkomen.

Volgens Jorn van Breukelen, analist bij Friesland Bank Securities, is Telefonica de meest evidente partner voor KPN. Beide groepen zijn ongeveer even groot in mobiele telefonie en complementair. Telefonica is niet echt aanwezig in West-Europa maar staat sterk in Zuid-Amerika. Telefonica en KPN zijn beide mogelijke kopers van de Britse gsm-operator Orange, die Vodafone AirTouch moet afstoten in verband met de aankoop van het Duitse Mannesmann.

Telefonica en Orange bieden beide ook op een Duitse licentie voor draadloze communicatie. Het idee is dat Telefonica en KPN samen Orange zouden kunnen overnemen, en van daaruit hun marktpositie in Duitsland versterken. Telefonica kocht zich vorige maand in de Nederlandse markt in via de aankoop van het productiehuis Endemol Entertainment.

Een woordvoerder van KPN bevestigde enkel dat er onder meer met Telefonica gesproken werd. Hij zei geen weet te hebben van gesprekken met het Duitse Debitel (Swisscom) waarover in het weekend geruchten de ronde deden. Andere kranten lanceerden ook de naam van de Japanse telecomoperator NTT DoCoMo.