BRUSSEL -- De Nederlandse bouw- tot baggergroep HBG en de Belgische baggergroep Deme (Dredging International en Baggerwerken Decloedt) streven niet langer naar een fusie. Het fusieproject is dood en begraven. In de plaats werkt HBG aan een ,,vriendelijke'' oplossing met de Nederlandse groep Boskalis.

We verwachten niet langer dat we tot een fusie-akkoord komen met de aandeelhouders van Deme. De gesprekken zijn stopgezet, zei woordvoerder Pronk van de Hollandsche Beton Groep (HBG) gisteren aan deze krant. Volgens Pronk is gebleken dat een fusieproject niet mogelijk was. De stopzetting van de gesprekken komt er nadat HBG de afgelopen weken zijn institutionele aandeelhouders intensief heeft geraadpleegd.

HBG en Ackermans & van Haaren (AvH), de belangrijkste aandeelhouder van Deme, praten al sinds december vorig jaar over een fusie. Die plannen werden in een eerste fase behoorlijk gehinderd door de Nederlandse marktleider Boskalis. Boskalis deed een vijandig bod op HBG en probeerde zich tevens in te kopen in Deme via de familie De Cloedt.

Een Nederlandse rechter uit Dordrecht bevroor het bod van Boskalis op HBG tot 15 mei. Dat had HBG voldoende tijd moeten geven om een alliantie te bezegelen met de aandeelhouders van Deme. De samenvoeging van de dochterafdeling van HBG, de Ham, met Deme zou de grootste baggergroep in de vrije baggermarkt hebben gecreëerd.

Die plannen zijn dood en begraven, zei Pronk gisteren. ,,We verwachten niet dat er nog een Belgisch scenario tot stand komt. We praten niet meer met de aandeelhouders van Deme'', zei Pronk. Hij schreef dat onder meer toe aan het feit dat de aandeelhouders van Deme niet op één lijn zaten.

Luc Bertrand, voorzitter van het directiecomité van AvH, bevestigde gisterenavond dat de fusiegesprekken afgesprongen zijn. Daardoor blijft Deme een onafhankelijk bedrijf ,,maar Deme kan aankijken tegen een stevig orderboekje'', reageerde Bertrand.

Pronk zegt dat HBG zich nu goed gaat bezinnen. Hij bevestigt dat HBG met Boskalis rond de tafel gaat zitten om een vriendelijke oplossing uit te werken vóór 15 mei, de dag dat Boskalis zijn (vijandig) bod op HBG kan starten. ,,Er zijn heel wat scenario's mogelijk nu. Maar we willen daar niet te veel op vooruit lopen. We hebben de tijd om die uit te werken.''

Het afvoeren van een fusie met Deme is een belangrijke tegenslag voor Ackermans & van Haaren (AvH), de drijvende kracht achter de fusiepoging met HBG. AvH had gehoopt om via HBG een leidende baggergroep te creëren en een belangrijk aandelenpakket te verwerven in een op de beurs fors ondergewaardeerde bouwgroep.

De beslissende wending in de baggeroorlog zal waarschijnlijk effect hebben op het belang van 18 procent van De Cloedt in Deme. De vraag is of Boskalis in de huidige omstandigheden nog vasthoudt aan dit aandelenbelang. AvH heeft een voorkooprecht op het pakket waarvoor De Cloedt 3,6 miljard frank vraagt. AvH moet die knoop tegen volgende week woensdag doorhakken. Bertrand wou gisterenavond nog niet in zijn kaarten laten kijken.

Gisteren maakte HBG nog bekend dat het de order voor de aanleg van Hongkong Disneyland heeft gewonnen. Die opdracht heeft een waarde van 22 miljard frank. Het project start in mei en zou eind 2002 worden opgeleverd. HBG wint het project vóór Deme, dat als laagste bieder uit de bus was gekomen. Deme loopt het werk mis door problemen met één van zijn lokale partners.