AMSTERDAM (bloomberg, eigen berichtgeving) -- De Nederlandse bank- en verzekeringsgroep ING Groep betaalt 6,1 miljard dollar (270 miljard frank) voor de Amerikaanse levensverzekeraar ReliaStar, de nummer acht in de VS. De overname van ReliaStar, de eerste grote overname van ING onder topman Godfried van der Lugt, komt er op de vooravond dat Van der Lugt de fakkel doorgeeft aan zijn rechterhand Ewald Kist.

Reliastar is de achtste beursgenoteerde levensverzekeringsmaatschappij in de VS. Volgens ING vormt de overname een belangrijke aanvulling op de huidige activiteiten op het vlak van producten en distributiekracht. ING controleert voortaan het grootste net van onafhankelijke makelaars.

Door de overname stijgt de marktpositie van ING in de VS, gemeten naar premie-inkomen van levensverzekeringen en lijfrente, van de negentiende plaats naar de achtste. Het beheerd vermogen toont een (pro forma) stijging van 39 miljard dollar tot 75 miljard dollar. Het premie-inkomen neemt met de helft toe van 8,2 miljard dollar tot 12,4 miljard.

ING betaalt 54 dollar cash per aandeel ReliaStar en neemt 1 miljard dollar schulden over. Dit betekent een totale uitgave van 6,1 miljard dollar of, omgerekend tegen een dollarkoers van ondertussen ruim 44 frank, zo'n 270 miljard frank. De geboden prijs biedt een premie van 75 procent bovenop de beurskoers van ReliaStar afgelopen donderdag. Vrijdag schoot de koers al 43 procent hoger als gevolg van overnamegeruchten.

Ondanks de stevige premie betaalt ING ,,slechts'' 15,6 keer de verwachte winst van dit jaar. Aandelen van levensverzekeraars waren de laatste tijd niet erg populair, wat kopers de kans biedt een stevige premie te betalen bovenop de beurskoers zonder overdreven prijzen te bieden.

Ook het Duitse Siemens en het Nederlandse Numico maakten gisteren overnames bekend in de VS, telkens met stevige premies tegenover de beurskoers.

De overname van ReliaStar (3.800 werknemers) is de eerste belangrijke overname van ING in de VS sinds de verwerving in 1997 van Equitable of Iowa (voor 2,6 miljard dollar) en de aankoop van zakenbank Furman Selz (600 miljoen dollar). Het is tevens het eerste Amerikaanse koopje van uittredend ING-baas Godfried van der Lugt, die al 18 maanden op de loer lag.

Van der Lugt geeft, zoals bekend, eerstdaags de fakkel door aan vice-voorzitter Ewald Kist. De ING-baas kwam onlangs twee keer in de problemen bij overnames. Eerst zag hij de Fransen van CCF zijn bod van 10,2 miljard euro verwerpen, om enkele maanden later vast te stellen dat het Britse HSBC de buit binnenhaalde voor 11 miljard euro. Vorig maand stootten ING en partner WellPoint Health Networks dan weer op verzet bij hun bod op Aetna Inc voor 10 miljard dollar.

Van der Lugt zei gisteren dat ING na deze grote hap even op adem moet komen. Over Aetna zei hij dat alle opties open bleven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig