BRUSSEL -- Verzekeraars hebben een gat in de markt ontdekt: een polis tegen valse euro's. De middenstandsorganisatie Unizo vindt het initiatief klinkklare onzin.

Enkele kleinhandelaars kreeg de voorbije weken een verzekeringsmakelaar over de vloer die hen aanraadde een verzekering af te sluiten tegen het in kas krijgen van valse eurobiljetten. Het idee komt overgewaaid uit Frankrijk.

,,De verzekering tegen valse euro's is een van de nieuwe producten waarmee de verzekeraars hun klanten willen wapenen tegen de ongemakken van de overgangsperiode'', bevestigt Wauthier Robyns, woordvoerder van de Belgische vereniging van verzekeringsondernemingen (BVVO).

De zelfstandigenorganisatie Unizo vindt het initiatief maar niks. ,,Het is allerminst een prioriteit voor de zelfstandige ondernemers.''

Unizo zegt dat de euromunten en -biljetten goed beveiligd zijn. Handelaars en burgers werden grondig geïnformeerd over hoe de biljetten op hun echtheid kunnen gecontroleerd worden. Voorts bestaan er goedkope toestellen om de biljetten te controleren, benadrukt Unizo.