PARIJS -- ,,Mais je n'ai pas d'euros, hein...'' Het dametje voor me in de rij is er niet helemaal gerust in, deze eerste januari. Kan ze met haar Franse franken nog wel haar demi-baguette kopen? ,,Geen probleem mevrouw, we helpen u graag af van uw franken'', antwoordt de verkoopster galant. Boulangerie-patisserie Delagarde op de avenue Parmentier in het elfde arrondissement van Parijs is klaar voor de euro.

,,En euros ou en francs?'', vraagt de verkoopster me met een air alsof het al routine is, nadat ik mijn twee croissants en mijn pain aux céréales besteld heb. ,,En euros'', antwoord ik. Dan moet ik verhuizen naar de andere kassa, waar er een andere verkoopster -- ,,mademoiselle euro'', blijkbaar -- wordt bijgehaald. ,,Deux euros quatre-vingt-douze'', zegt ze na enig rekenwerk. Omdat ik ook nog niet echt vertrouwd ben met de nieuwe centen, geef ik haar drie euro. Dat het Belgische euro's zijn -- ,,Alberrekes'', zeg maar -- merkt ze niet eens. Na enig rekenwerk en drie controles krijg ik correct 8 cent terug. Eerste contante eurotransactie gelukt!

Wie aan de Franse frank-kassa betaalt, krijgt als vanouds wisselgeld in Franse frank. Eigenlijk zou dat niet mogen, maar de twee munten mengen is blijkbaar te ingewikkeld. Nu al staan de klanten in de rij tot buiten, en dat bij vriesweer. Bovendien vreest de Franse middenstand dat er snel een tekort zal zijn aan wisselgeld in euro's.

De ,,chauvinistische'' Fransen zijn merkwaardig enthousiast over de nieuwe munt. Dinsdagvoormiddag rond tien uur hadden ze al 30 miljoen euro uit de muur gehaald. Het aantal geldopvragingen lag daarmee viermaal zo hoog als op een normale nieuwjaarsdag. Moeite om aan euro's te geraken hadden ze niet echt, hoewel zelfs in Parijs niet alle geldautomaten op tijd omgeschakeld waren. Maar volgens officiële cijfers is in de nacht van oud op nieuw 85 tot 90 procent succesvol omgeschakeld.

Zelf haalden we onze eerste eurobiljetten -- van tien euro, de Franse automaten geven voorlopig alleen biljetten van tien en twintig euro -- uit de muur rond twintig minuten na middernacht, op dezelfde avenue Parmentier, bij een automaat van de Crédit Mutuel. Eerder waren we, tussen de place de la Bastille en de place Léon Blum, al verschillende automaten tegengekomen die ,,hors service'' afficheerden. Maar hier lukt het dus: er staat een rijtje mensen aan te schuiven. Een meisje voor ons keurt haar biljetten van tien euro zorgvuldig. ,,Ik voel niks speciaals, hé'', zegt ze, terwijl ze me even een biljet geeft. ,,Het voelt nieuw aan, ja... het zal wennen worden.''

Dinsdagochtend waren nog heel wat automaten buiten dienst. Ook die van Fortis Banque, trouwens, die evenmin als in België in staat bleek euro's af te leveren. De automaat van het kantoor Oberkampf op de boulevard Voltaire was volledig buiten dienst. Of er vandaag al euro's zullen inzitten? Twijfelachtig, want de Franse banken hebben voor vandaag een staking aangekondigd.

Wie op termijn alvast gelukkig zal zijn met de komst van de euro, is het personeel in de bar van de Thalys-treinen tussen Parijs en Brussel. Maar voorlopig is het ook daar nog behelpen. Er hangt een grote tabel met de omrekeningskoersen van de euro naar Belgische frank, Franse frank, guldens en marken. Je kan in de vijf munten betalen, maar je krijgt wisselgeld in de munt waarin je betaald hebt. Evenmin als de Franse bakkers, zal de Thalys dus veel bijdragen tot de verspreiding van de euro. Je moet de zaken ook niet té ingewikkeld willen maken, op 1 januari.