BRUSSEL (belga, anp) -- De Europese Commissie vreest dat de bevolking in de eurozone de eurokits die voor 1 januari in omloop zijn gebracht, gaat koesteren alscollectors item . In dat geval zouden zeer snel -- zelfs al vandaag -- een tekort aan wisselgeld kunnen ontstaan in winkels en bij loketten. Het was zowat het enige berichtje te midden van een hoera-sfeertje rond de euro-introductie.

De Commissie lanceerde gisteren alvast een oproep om de eurokits werkelijk te gebruiken.

De overgang naar de euro zelf verliep volgens de Europese Commissie in het hele eurogebied zonder grote problemen. ,,Geen nieuws, goed nieuws'' , meldde de woordvoerder van Eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Pedro Solbes dinsdag gezegd. Hij constateerde dat er bij de burgers veel enthousiasme is voor de euro, gezien de lange rijen voor de geldautomaten. ,,Het is goed dat de mensen de euro meteen willen voelen.''

De woordvoerder zei dat er hier en daar wel wat kleine problemen waren met geldautomaten, maar dat die doorgaans snel waren verholpen. In diverse eurolanden zijn dinsdag gedurende enkele uren de banken open, zodat de burgers ook daar terecht kunnen voor hun eerste eurobiljetten en -muntstukken.

Volgens de Commissie-woordvoerder komt de echte vuurproef overigens pas woensdag, omdat dan overal de winkels weer open gaan. Op restaurants en bakkerijen na zijn dinsdag de winkels bijna overal dicht. Uit informatie die de Commissie maandag bekendmaakte, blijkt dat het bevoorraden van banken met euro's op schema ligt en dat ook vrijwel alle grote bedrijven munten en biljetten hebben ingeslagen. Bij de kleine ondernemingen is het beeld echter wisselend. Volgens de Commissie had maandag zo'n 40 procent van de detailhandel nog geen euro's in huis. Het gaat daarbij vooral om een aantal zuidelijke lidstaten.

De Belgische minister van Financiën, Didier Reynders (PRL), beklemtoonde het belang van de euro als een sterk Europees bindmiddel voor de creatie van een Europese identiteit en een sterk, verenigd Europa ten opzichte van de andere monetaire unies. De minister deed die uitspraken nadat hij in een Fortis-filiaal aan het Schumanplein in Brussel 150 euro had afgehaald. Dat gebeurde onder grote persbelangstelling uit binnen- en buitenland. Het was het sluitstuk van het eurospektakel ,,De eurobrug'' in het Jubelpark in Brussel.

De voorzitter van de Europese Centrale Bank, Wim Duisenberg, had het dan weer over ,,een nieuw tijdperk voor Europa'' en ,,een ware katalysator voor verdere integratie''. Duisenberg sprak maandag in Frankfort voor een groep uitverkoren kinderen uit de twaalf eurolanden die een europrijsvraag hadden gewonnen.

Duisenberg verwees naar zijn eigen kindertijd, toen op de puinhopen van de Tweede Wereldoorlog en in een tijd van economische depressie aan een nieuw Europa werd gebouwd. Een gezamenlijke munteenheid is voor Europeanen al tientallen jaren een droom, zo hield hij zijn jonge gehoor voor.