De primeur voor de eerste officiële aankoop in euro komt op naam van René-Paul Victoria, burgemeester van Saint-Denis op het eiland Reunion. Dat eiland behoort tot Frankrijk. Het ligt voor de kust van Madagascar in de Indische Oceaan. De burgemeester kocht kort na middernacht met zijn eerste euro's een kilo lychees op de groenten- en fruitmarkt.

In snelheid werden Prodi en anderen geklopot door de Finnen en de Grieken, die één uur vroeger nieuwjaar vierden dan de andere landen, en vooral door de burgemeester van het Franse eiland La Réunion.

 • Romani Prodi, de Italiaanse voorzitter van de Europese Commissie, besteedde zijn eerste euro's aan een ruiker rode en witte rozen voor zijn vrouw Flavia. Hij betaalde er klokslag middernacht 32 euro voor aan een bloemenstalletje in Wenen. Zijn gastheer, de Oostenrijkse kanselier Wolfgang Schüssel, volgde zijn goede voorbeeld. De overgang van de oude naar de nieuwe munt verliep niet overal even romantisch, maar wel erg vlot.
 • De paus wenste Europa geluk met de euro. Hij stuurde zijn speciale zegen naar de deelnemende landen en zei te hopen dat vrede en sociale rechtvaardigheid het gevolg zouden zijn van de eenheidsmunt.
 • De Nederlandse premier Wim Kok vierde de komst van de euro in Maastricht, de geboorteplaats van de euro. Hij gaf er samen met minister van Financiën, Gerrit Zalm, en de voorzitter van de Nederlandse centrale bank, Nout Wellink, zijn eerste euros uit. Zalm voorspelde dat de hele overgang nauwelijks twee weken in beslag zou nemen.
 • Het Verenigd Koninkrijk doet niet mee. Sommige Britse kranten vroegen zich echter af hoe lang hun land nog aan de kant kan blijven staan. ,,De cruciale vraag is voortaan de volgende: nu de euro bestaat en al onze belangrijke politieke en commerciële partners de euro gebruiken, kunnen we het ons nog veroorloven buiten te blijven staan?'', schreef The Independent.
 • Maar het boulevardblad The Sun ziet voorlopig niet veel goeds in de euro. De krant heeft het over ,,de dageraad van een nieuwe vergissing'' en vervolgt: ,,De euro is geboren. Goddank maakt Groot-Brittannië er geen deel van uit''. Veel Britse winkels, bedrijven en toeristische sites hebben echter al aangekondigd dat zij de eenheidsmunt zullen aanvaarden. En premier Tony Blair wenste de euro succes toe.

 • ,,Wij waren de laatsten, maar we zijn ook de eersten'', grapte premier Costas Simitis, toen hij om middernacht in Athene als eerste Griek een eurobiljet uit de muur haalde. Griekenland kreeg van de EU pas een jaar geleden het licht op groen om naar de eenheidsmunt over te schakelen. Twee jaar later dan de elf andere eurolanden.
 • Maar gisteren konden de Grieken, samen met de Finnen, door het tijdzone-verschil met de tien andere euro-collega's twee uur eerder hun kersvers geld laten rollen. De Griekse premier Simitis schonk zijn 20-eurobiljet prompt aan Unicef.

  De elf miljoen Grieken zijn behoorlijk enthousiast over de invoering van de Europese munt. De nieuwe euro's worden massaal als ,,geluksmunten'' verstopt in de traditionele Griekse nieuwjaarsgebakjes.

  ,,We zouden sentimenteel kunnen doen over het verdwijnen van onze drachme, met haar 2.650 jaar de oudste Europese munt'', aldus premier Simitis. ,,Maar voor Griekenland is dit een onwaarschijnlijk historische stap: we behoren nu bij de échte Europeanen.''

 • Een warm onthaal ook voor de euro in Finland, ondanks de bittere kou van min dertig graden in het noorden van het land. Om middernacht opende de Finse centrale bank al zijn filialen om de vijf miljoen Finnen de kans te geven hun marken om te ruilen in euro's. En in Helsinki opende een warenhuis om middernacht zelfs zijn deuren voor de eerste winkelgrage euro-consumenten. Overigens zijn de Finnen geen grote cashgeld-fanaten. Op Europees niveau is Finland lijstaanvoerder als het op gebruik van betaalkaarten aankomt.
 • Weinig getreur in Ierland over het verdwijnen van de oude munt. ,,Het Ierse pond heeft als munt internationaal toch nooit iets betekend'', wist Dubliner Gerry Duggan. ,,De euro zet ons wél mee op de kaart.'' ,,Klopt'', beaamde pubmaatje Derek McFarlane, ,,maar hadden ze die briefjes echt niet wat groter kunnen maken? Dit lijkt wel Monopoly-geld.''
 • In Duitsland, waar het merendeel van de bankautomaten op nieuwjaarsnacht nog marken bleek te leveren, overheerste nuchterheid bij de overschakeling naar de euro. ,,Dit is geld als een ander en geld dient gewoon om te betalen'', zei Sandra Meier, die in een Frankfurts café haar eerste euro-koffietje nuttigde.
 • Helmut Kohl, de voormalige Duitse bondskanselier, deed veel minder koel: ,,Voor mij is de Europese eenheidsmunt een vervulling van een droom. De euro betekent noch min noch meer dat er geen stap meer terug is op de weg naar de feitelijke eenmaking van het Europese continent.''.