BRUSSEL -- De meeste Bancontact/MrCash-automaten spuwden gisteren vanaf middernacht probleemloos nieuwe eurobiljetten. Bij de grote private netwerken was dit enkel het geval bij KBC Groep. Zowel bij Banksys als KBC groep lieten enkele tientallen apparaten het afweten. Enkel voor het private netwerk van Fortis Bank bestaat de euro pas vanaf vandaag.

De big bang is zonder grote operationele problemen verlopen'' zo zei Chris Lebeer, de CEO van Banksys gisterenochtend op een persconferentie. ,,We zijn het enige land van de 12 eurolanden waar om middernacht al alle ATM's euro's hadden'', zei Lebeer.

Belgen die om middernacht geld uit de automaat wilden halen moesten meestal bij de 1.200 Bancontact/MrCash-apparaten terecht. De ruim 4.500 private apparaten van de grootbanken waren zoals anders tijdens de nacht, meestal dicht. Enkel de 1.243 KBC-CBC-Matic-machines waren op de nacht van 31 december op 1 januari open. In de vroege ochtend openden de automaten van Bacob en BBL de deuren.

Voor de Fortis-klanten bestaat de euro pas sinds vandaag 2 januari, in de mate dat ze het via het private netwerk proberen. Gisteren kregen ze daar nog gedateerde franken. Een uitschuiver waar gisteren bij de kwaliteitszender BBC nog vrolijk over gedaan werd.

Het KBC-CBC-Matic-netwerk deed in tegenstelling tot Bancontact/MrCash de eurostap zonder dat de apparaten enkele uren uit dienst gingen. Gisteren bleek dat die twee netwerken de meeste euro's spuwden. Tot laat in de ochtend ging het vrij gelijk op maar Banksys liet in de namiddag KBC achter zich.

Het Bancontact/MrCashnetwerk verdeelde tussen middernacht en gisteren 17 uur 26,5 miljoen euro. KBC maakte in de namiddag melding van 12,5 miljoen euro afhalingen. ,,Maar Banksys moest ook de Fortisklanten verder helpen'', zei Piet Jaspaert, directeur communicatie van KBC.

Vanaf 's ochtends kwamen ook andere private netwerken in actie. De BBL had om 15 uur 66.000 mensen over de vloer gehad maar de bank gaf geen cijfers over hoeveel opgevraagd werd. Ook bij Bacob heette het dat het een piekdag was.

Banksys (Bancontact/MrCash) sprak van 320.000 afhalingen tussen middernacht en gisteren 17 uur en dat was goed voor 800.000 biljetten of 2,5 briefjes per opname. De voorkeur ging naar biljetten van 20 euro (57 procent) tegenover biljetten van 50 euro (43 procent). Enkel bij de BBL kunnen ook biljetten van 5 euro opgevraagd worden.

Nergens werden uitzonderlijke problemen gemeld. Van de 1.227 Bancontact en MrCash-automaten werkten er een tachtigtal niet, heette het 's ochtends. s'Namiddags bleek dat dit er al een negentigtal waren. ,,Een normaal aantal'', argumenteerde Lebeer die verwees naar softwareproblemen. Slechts in een tiental gevallen hadden de problemen met de nieuwe munt te maken doordat de briefjes bijvoorbeeld aan elkaar kleefden. KBC Groep meldde problemen met 68 toestellen waarvan 55 in verband met de euro.

De vraag naar euro's begon om klokslag middernacht. Banksys registreerde tussen 0 en 1 uur 600 afhalingen per minuut. Het was wachten tot gisterenmiddag vooraleer opnieuw zo'n piek gehaald werd. Volgens de betaalorganisatie werd gisteren waarschijnlijk een nieuw record geboekt inzake aantal afhalingen.

Dit terwijl 1 januari normaal een rustige dag is waarop het verteringsproces van de uitgaven voor de eindejaarsfeesten start. Het euro-effect was daarmee duidelijk maar het geld rolde nog maar in beperkte mate.

De introductie van de euro is voor Banksys vooral een stimulans voor het elektronisch betalingsverkeer. De organisatie hoopt dat onder meer de elektronische portemonnee proton een duw in de rug krijgt. De komst van de euro zal de druk op de banken verhogen om ook tot een Europees betalingssysteem te komen.

Ook de Europese Commissie houdt de druk hoog. Tegen 1 juli mogen banken in de Unie niet langer meer kosten aanrekenen voor het afhalen van euro's in het buitenland dan in de lidstaat van de consument. Bij Banksys liet men gisteren doorschemeren dat dit wel eens de tarificatie van het Bancontact/MrCashnetwerk zou kunnen betekenen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig