De Britse vakantiegroep MyTravel, voorheen Airtours, heeft gisteren bekendgemaakt dat de winst dit jaar 15 miljoen pond (24 miljoen euro) lager zal uitvallen dan eerder voorspeld. Dat is al de tweede winstwaarschuwing in vier maanden tijd. In mei verlaagde de groep de winstverwachting voor dit jaar al tot 105 miljoen euro, voor belastingen.

Bij de start van het boekjaar ging de groep nog uit van een winst voor belastingen van 110 miljoen euro.

Als oorzaak voor de nieuwe waarschuwing wijst MyTravel naar de nieuwe manier waarop hij de inkomsten uit de verzekeringspolissen, die gelinkt zijn aan de reis, boekt. Die verzekeringsinkomsten worden niet langer in de boeken opgenomen op het ogenblik dat de vakantie geboekt wordt, maar op het ogenblik dat de vakantie effectief genomen wordt. De nieuwe huisauditor van MyTravel, Deloitte & Touche, heeft bij de vakantiegroep aangedrongen op de nieuwe boekingsmanier van de inkomsten. Voorheen controleerde het geteisterde Arthur Andersen de boeken van MyTravel.

MyTravel, lijdt zoals de hele sector, nog altijd onder de aanslagen van 11 september. MyTravel richt zich op het massatoerisme. De groep heeft 1.000 vakantiewinkels, 100 hotels, vier luchtvaartmaatschappijen en vier cruiseschepen. MyTravel lanceerde afgelopen maand nog de lagekostenmaatschappij MyTravelLite. De groep hoopt zijn marges op te krikken door meer reizen te verkopen via het Internet en de telefoon.

De tweede winstwaarschuwing in korte tijd viel de beleggers zwaar op de maag. Het aandeel dook gisteren ruim 36 procent in het rood en klokte af op 81,5 pence.

  • Deze dagelijkse rubriek signaleert en verklaart opvallende koersbewegingen van een aandeel.