De Franse herverzekeraar Scor joeg maandag een schokgolf door de markten door een kapitaalverhoging aan te kondigen van vierhonderd miljoen euro. Dat is meer dan de huidige beurskapitalisatie van de maatschappij.

Scor had tot dusver altijd volgehouden dat zijn kapitaalbasis gezond was en niet was aangetast door de terugval van de aandelenmarkten. Een eventuele kapitaalverhoging werd altijd in verband gebracht met een grote overname. Tien dagen geleden zag Scor af van zijn voornemen om de herverzekeringsdivisie van de Duitse groep Gerling over te nemen.

Topman Jacques Blondeau van Scor bezwoer gisteren dat zijn onderneming voldoende gekapitaliseerd was. Hij stelde dat de kapitaalverhoging gebeurde om de interne groei te kunnen bevorderen mocht de herverzekeringsmarkt volgend jaar opnieuw aantrekken. Maar de markten hechtten weinig geloof aan zijn discours. Op de beurs van Parijs dook het aandeel van Scor meer dan een kwart lager. De notering moest in de voormiddag zelfs geschorst worden omdat er geen kopers opdaagden.

Scor is de zoveelste Europese verzekeraar die in financiële ademnood zit omdat de achteruitgang van de beurzen een groot stuk van de financiële reserves heeft weggevreten. Eerder al lieten het Nederlandse Aegon, het Zwitserse Swiss Life en het Britse Legal & General weten dat ze op zoek zijn naar vers kapitaal. Het Scor-aandeel is sinds begin januari al 83 procent van zijn waarde kwijtgespeeld.

De opdoffer die Scor kreeg op de Parijse beurs, straalde negatief af op de andere verzekeringswaarden en dat was een van de oorzaken van het pessimisme gisteren op de Europese aandelenmarkten.

  • Deze rubriek belicht dagelijks een bedrijf dat in het nieuws staat.