LSE
©epa
Dat de Londen Stock Exchange (LSE) een bod doet op de derivatenbeurs Liffe betekent dat ze weer blaakt van vertrouwen, na de problemen van vorig jaar.

Een jaar geleden was de Londense beurs aan het vechten voor haar leven. Vrijdag maakte ze duidelijk dat ze weer in vorm is. Ze maakte immers bekend dat ze een overnamebod had gedaan op de Londense derivatenmarkt Liffe, die maar enkele straten verwijderd ligt van haar hoofdkantoor in Old Broad Street.

De LSE zit nu in een positie om de London International Financial Futures and Options Exchange te kopen. Omdat -- een jaar na de mislukte poging om samen met Deutsche Börse de beurs iX op te zetten en na de vijandige overnamepoging door de Zweedse groep OM -- het machtsevenwicht bij de Europese beurzen drastisch is gewijzigd.

Geen enkele poging om één enkele markt te creëren in Europese aandelen was succesvol omdat de LSE verlamd werd door gevestigde belangen en slecht management.

Een jaar later is er een nieuw management, een nieuwe aandeelhoudersstructuur die niet meer wordt gedomineerd door makelaars, zijn haar eigen aandelen volledig beursgenoteerd en is er een levendige aandelenhandel ondanks de val van de koersen. Die combinatie heeft de LSE opnieuw vertrouwen gegeven.

De nieuwe gedelegeerd bestuurder, Clara Furse, maakte al snel duidelijk dat de LSE klaar was om overnames te doen. Het is geen verrassing dat een bod op de Liffe de eerste zet is.

Als het bod slaagt, zet de LSE een goede stap in het oplossen van een van de aanslepende problemen waar de beurzen mee te kampen hebben: meer financiële producten op hun verhandelingssystemen krijgen om die rendabeler te maken. Door een derivatenmarkt te kopen waarmee ze veel klanten gemeenschappelijk heeft, bereikt ze een ,,Londense oplossing'' voor beide beurzen.

Er zijn synergieën mogelijk tussen de aandelenmarkt van de LSE en de markt voor futures en opties van de Liffe. Die producten zouden volgens bankiers en analisten goed passen bij de kernactiviteiten van de aandelenbeurs. De meest rendabele producten van de Liffe -- futures op korte termijn met rentevoeten in euro en overheidsobligaties -- kunnen voor extra volumes zorgen.

Die overname zou de LSE nog iets geven wat ze nodig heeft om meer gewicht in de weegschaal te kunnen leggen. De inkomsten van de LSE zijn kleiner dan die van haar twee belangrijkste concurrenten: de Deutsche Börse in Frankfort en Euronext in Parijs. Met de Liffe erbij zou de LSE een grotere omzet draaien.

Het derde voordeel voor de LSE is dat ze haar activiteiten, die vooral op de Britse markt gericht zijn, kan aanvullen met de internationale productmix van de Liffe. Liffe verhandelt een brede waaier aan futures gebaseerd op Europese, Japanse en Amerikaanse indexen. Met de overname van die producten zal de LSE haar eigen onderhandelingspositie versterken met andere beurzen. Dat zou immers de volgende stap zijn in een sector die rijp is voor consolidatie.

Clara Furse, die een achtergrond heeft in de derivatenhandel, bewijst een competente gedelegeerd bestuurder te zijn en ze heeft ook geluk. Ondanks de voorspellingen van een wereldwijde recessie in de nasleep van de terroristische aanvallen in de VS, maakte de beurs donderdag optimistische vooruitzichten bekend. Daarop verhoogden vele analisten de vooruitzichten voor inkomsten en winst van de LSE, wat vrijdag haar koers deed stijgen net op het moment dat ze haar bod op de Liffe bekendmaakte.

De grote vraag voor Clara Furse en de raad van bestuur van de LSE is echter hoe ver ze willen gaan om de controle over de Liffe te verwerven. Ondanks de banden tussen hun producten hebben beide beurzen weinig gemeen. Een van de redenen waarom de Liffe in 1982 werd opgericht voor de handel in futures en opties was dat de Londense beurs die handel had geweigerd.

De LSE zal zeker ook concurrentie krijgen van enkele machtige rivalen. Deutsche Börse en Euronext zijn er twee van. Beide hebben tevergeefs geprobeerd om de LSE te overtuigen van een fusie. Beide gingen eerder dit jaar naar de beurs en maakten er geen geheim van dat het geld van hun beursintroductie bedoeld was voor overnames.

Deutsche Börse en Euronext hebben, net als de LSE, de ambitie om in Europa de dominante beursoperator te zijn. Bankiers achten het weinig waarschijnlijk dat de andere beurzen de Liffe zonder slag of stoot zullen overlaten aan de LSE. Er kunnen nog andere bieders ten tonele verschijnen zoals risicokapitaalbedrijven.

We mogen ook niet vergeten dat Liffe in Europa niet de grootste derivatenmarkt is. Die plaats is weggelegd voor Eurex, die in handen is van Deutsche Börse. Op het einde van de jaren negentig kreeg Liffe zware klappen van Frankfort. Eurex won het pleit omdat ze zwaar had geïnvesteerd in de elektronische handel, terwijl Liffe vasthield aan het roepsysteem waarbij duizenden traders naar elkaar riepen in putten binnen in het hoofdkwartier van de Liffe in Canon Bridge.

De putten zijn nu gesloten en Eurex is de grootste derivatenmarkt ter wereld geworden. Liffe was verplicht om over te schakelen naar haar eigen elektronisch handelsplatform.

Analisten zeggen dat de LSE al die factoren in gedachten moet houden als het de Liffe wil overnemen.

De Liffe heeft zichzelf in feite in de etalage geplaatst toen ze bekendmaakte dat ze door verschillende partijen was benaderd. Daardoor dreigt er een strijd los te breken waarbij de spelers de neiging kunnen hebben te veel te betalen om de buit binnen te halen.

,,De eerste belangrijke test voor het management van de LSE is een deal afsluiten. Dat weet het'' zegt Manus Costello, analist bij Merrill Lynch.