piloten
©mhb
BRUSSEL -- De piloten bij Sabena hebben gisterenavond beslist ook vandaag nog te staken. Toch lijkt Swissair op korte termijn een grotere bedreiging voor Sabena dan de kamikaze van het eigen personeel. Zelfs de regeringstop houdt er ernstig rekening mee dat Swissair deze week niet over de brug komt met het beloofde geld.

Mario Corti, de voorzitter en gedelegeerd bestuurder van Swissair, heeft dit weekend op de Zwitserse televisie verklaard wel geld te hebben, maar niet zeker te zijn het te zullen overschrijven op de Sabena-rekening.

Na lange onderhandelingen met de Zwitserse overheid en banken heeft Swissair extra fondsen losgeweekt -- Zwitserland is immers niet onderworpen aan de Europese concurrentieregels -- maar het is nog onduidelijk waarvoor dat geld gebruikt zal worden. Swissair heeft dringend 4 miljard Zwitserse frank nodig (2,68 miljard euro) en focust, begrijpelijkerwijze, in eerste instantie op de overleving van Swissair zelf, niet op de buitenlandse participaties. Mogelijk is een gerechtelijk akkoord de aangewezen weg. Corti zei zaterdag zelfs niet te weten of hij zijn personeel volgende maand nog zou kunnen betalen.

Ondertussen zit Sabena opgescheept met de pilotenstaking. Gisteren werden 41 van de 130 vluchten geannuleerd, elf intercontinentale vluchten zijn geschrapt. Zaterdag ging het om 33 van de 101 geplande vluchten.

De piloten hebben zowat het hele weekend vergaderd. Zondagavond beslisten ze met de staking door te gaan. Tegelijkertijd hebben ze een een brief geschreven naar Fred Chaffart, de voorzitter van de raad van bestuur van Sabena, met de vraag vanochtend samen te komen. Het is onduidelijk wat dat overleg kan opleveren.

Het referendum over het businessplan van gedelegeerd bestuurder Müller zal tegen morgen moeten bewijzen hoeveel steun de piloten hebben.