De toekomst van het Nederlandse chemiebedrijf Akzo Nobel ziet er goed uit. Dat heeft onder meer te maken de farmadochter van het concern. Dat beschikt over enkele geneesmiddelen die bijna rijp zijn voor de markt. Op de beurs van Amsterdam werd dan ook een voorschot genomen op die winst en zo bereikte het aandeel een nieuwe recordhoogte.

Een van die nieuwe geneesmiddelen is een antistollingsmiddel waarvan gisteren bekend raakte dat het betere resultaten zou behalen dan het meer bekende middel Lovenox. Tot dat besluit komt een groep Canadese onderzoekers.

Mede als gevolg daarvan sprong het aandeel Akzo Nobel in de loop van de dag naar 51,6 euro, een nieuw record. Het betekent ook dat dit aandeel sinds 21 juni al met 25 procent gestegen is.

Akzo is in marktkapitalisatie de achtste chemiegroep ter wereld, maar bezit via Organon over een krachtige farmapoot. Die zorgt voor een kwart van de omzet, maar voor meer dan veertig procent van de operationele inkomsten.

Nadeel is wel dat Organon op het einde van 2001 het exclusieve patent verliest op een succesvol middel tegen depressie. Daardoor zal het heel wat inkomsten moeten missen. Akzo rekent erop dat dit verlies zal worden goedgemaakt door het nieuwe antistollingsmiddel.

Hiervoor is ondertussen de tweede testfase afgerond door een team van de universiteit van Manchester. Ondertussen is men begonnen en daarna is het wachten op toekenning van de Amerikaanse geneesmiddelensector. Die toestemming laat gemiddeld twaalf maanden op zich wachten.

Als die toestemming er komt, dan verwerft Akzo in enkele jaren de toestemming voor twee zogenaamde blockbusters. Dat zijn geneesmiddelen die een zeer grote stroom van inkomsten kunnen veroorzaken.

Onlangs kwam Akzo nog in het nieuws met de mededeling dat het zijn bedrijfsonderdeel Chefaro, bekend van de Predictor-zwangerschapstest, wil verkopen. Volgens de directie levert samenwerking met de andere farmadivisies van het concern te weinig op. Chefaro is gespecialiseerd in medicijnen die zonder voorschrift verkrijgbaar zijn. Predictor, de Davitamon-vitamines en Chefarine zijn daar de bekendste van. Chefaro behaalde in 1999 een omzet van 3,6 miljard frank.

  • Deze dagelijkse rubriek signaleert en verklaart opvallende koersbewegingen van een aandeel.