De hele week was uitgekeken naar de rentebeslissing van de Europese Centrale Bank (ECB). Omdat de renteverhoging met een kwart procentpunt minder was dan sommigen hadden verwacht, reageerden de beurzen gematigd. De indruk overheerst wel dat de ECB met haar renteverhogingen meer kwaad doet (de economische groei belemmeren) dan goed (de inflatie bestrijden).

Onder meer de financiële aandelen reageerden positief op de beperkte renteverhoging, en dat zorgde ervoor dat de Bel-20 in Brussel bijna zonder verlies kon afsluiten. Fortis hield de index recht met een stijging van 0,94 procent tot 34,21 euro, en ook GIB deed het goed met 2,77 procent winst tot 45,22 euro. Daartegenover stonden verliezen van 3,39 procent bij IBA (28,5 euro) en van 1 á 2 procent bij Barco, Bekaert, KBC, GBL, Real Software, Solvay en UCB.

Vandaag wordt het uitkijken naar de reactie van het IT-bedrijf Econocom, dat gisteren waarschuwde dat de omzet niet aan de analistenverwachtingen zal voldoen. Het aandeel sloot gisteren 1,43 procent lager op 26,85 euro.

Een opmerkelijke stijger was het hamburgeraandeel Quick, dat een stijging liet optekenen van 6,62 procent tot 43,5 euro. Omega Pharma sloot 4,24 procent in het zwart op 42 euro. Resilux corrigeerde na de enorme winst van woensdag en zakte met 4,4 procent tot 92,25 euro. Brederode liet 4,39 procent liggen tot 141,5 euro.

Bij de kleinere aandelen verloor het koffie-aandeel Miko 4,38 procent tot 31 euro. Trustcapital boekte 4,79 procent winst tot 17,5 euro.

Op de groeimarkten Euro.NM en Easdaq was er relatief weinig beweging bij de Belgische aandelen. City Bird speelde 7,78 procent kwijt tot 4,15 dollar en FLV Fund ging 4,87 procent vooruit naar 14 dollar.

New York ging gisterochtend flitsend van start onder impuls van de bankaandelen. De fusiekoorts in de sector slaat weer toe na de overname van Donaldson Lufkin Jenrette door Crédit Suisse. JP Morgan, dat gezien wordt als potentiële overnamekandidaat, werd ruim 12 dollar duurder tot 163 dollar. De Dow Jones en de Nasdaq noteerden kort na de middag zo'n anderhalf procent hoger.

Ondanks relatief goede vooruitzichten rond de bedrijfswinsten in Japan, sloot de Nikkei in Tokyo voor de derde dag op rij met verlies. Toshiba en Hitachi verloren allebei ruim drie procent.

Frankfort schudde de Europese renteverhoging van zich af. In de late namiddag stond de Dax driekwart procent hoger, vooral dankzij een bloeiende technologiesector. Epcos was goed voor bijna 7 procent winst en de softwaregroep SAP voor 6 procent. Ook de internetaandelen deden het goed, met gemiddeld 4 procent winst.

Parijs slikte een klein verlies weg, maar de oliegroep TotalFinaElf droeg daarin een grote verantwoordelijkheid. De bijdrage die de Franse overheid van de oliesector vraagt om de brandstofprijzen te verminderen, duwde het aandeel 3,74 procent lager naar 167,1 euro. De media-aandelen verkenden echter nieuwe hoogten. De radioketen NRJ steeg met liefst 11,32 procent.

Ook in Amsterdam lag de technologiesector op de bovenste plank. UPC voerde de stijgers aan met een winst van 11,8 procent. Waarnemers aarzelen wel nog om van een fundamentele ommekeer te spreken in het sentiment tegenover TMT-aandelen.

Londen zette met behulp van die TMT-aandelen het hoogste slot neer sinds vijf maanden. Colt Telecom boekte 18 procent winst, Telewest 15 procent.