BRUSSEL -- Op de Belgische kapitaalmarkten is het uitkijken welke bedrijven de weg naar de beurs vinden. Het dossier van het najaar moet brouwer Interbrew worden tenzij de concurrentie-autoriteiten roet in het eten gooien. Verschillende bedrijven staan klaar voor de beurs, maar de vraag is of de belegger er wel klaar voor is.

Het najaar wordt gedicteerd door de eventuele beursgang van de grootste Europese brouwer. Van Interbrew wordt verwacht dat het een effect op de kapitaalmarkt heeft van een stofzuiger. Een beursgang van deze Belgische brouwer zal enkele tientallen miljarden uit de markt halen waardoor andere kandidaat-beursgangers beter uit de onmiddellijke omgeving van Interbrew wegblijven.

Het probleem is dat de timing nog niet vaststaat. Dat heeft te maken met het onderzoek van de Britse concurrentie-autoriteiten naar de overname van Bass. In het slechtste geval wordt de beursgang uitgesteld tot de eerste helft van volgend jaar.

De spaarbank Argenta bereidt haar operatie nog volop voor. De due diligence sleept wat langer aan dan verwacht (omwille van de talrijke dochtervennootschappen) waardoor ook hier nog geen timing vaststaat. Problemen met de timing is overigens inherent geworden aan beursintroducties. Bedrijven zijn afhankelijk van een goed beursklimaat om naar de markt te komen en in dit verband bestaan er steeds minder zekerheden.

Uitgever De Persgroep, overigens op zoek naar een nieuwe naam, staat ook klaar. Concurrent Concentra koos voor een ,,stille'' beursgang via Imperial Invest. Hetzelfde gebeurt bij de textielketen E-5 Mode die dan toch eindelijk ingebracht wordt bij SCF.

De Gimv kan als kwaliteitsaandeel wellicht ook zonder probleem de stap naar de verdere privatisering doen. Bedoeling is om er een internationale operatie van te maken. Voor een reeks andere bedrijfjes, zoals IT-bedrijf INS, Zetes of IP Globalnet is het wellicht nog even temporiseren. Wellicht worden weer een reeks dossiers uitgesteld naar begin volgend jaar.

Zo is nu al duidelijk dat Euronext, de aandelenbeurs die ontstaat uit de fusie van de Brusselse, Amsterdamse en Parijse markten, wellicht pas volgend jaar naar de markt komt.

Een beurs op de beurs: het doet nog wat onwennig aan, maar het is een fenomeen dat aan een onstuitbare opmars bezig is. Overal ter wereld, en zeker in Europa, vormen de nationale aandelenbeurzen zich om van besloten ,,ledenclubjes'' tot commerciële en winstgevende bedrijven. Een beursnotering, die het mogelijk maakt om kapitaal op te halen om hun expansie te financieren, is het logische verlengstuk daarvan.

Tot wat dit kan leiden, zagen we de afgelopen dagen al: OM Gruppen, de uitbater van de Zweedse beurs, zorgde voor een primeur met een vijandig overnamebod op de Londense beurs. Niet toevallig zijn het twee ondernemingen die zelf al een beursnotering hebben.

De beursgang van Euronext -- die wellicht op Euronext zelf zal plaatsvinden -- komt er normaal pas begin volgend jaar. Maar voor die tijd moet de juridische fusie van de drie deelnemende aandelenmarkten nog worden afgerond. De banken en beursvennootschappen die aandeelhouder zijn van de Brusselse beurs, krijgen volgende week donderdag een formele voorstelling van het fusieplan.

Tegen het begin van de herfst moet de operatie in de drie hoofdsteden helemaal rond zijn. In Brussel is daarvoor een meerderheid van driekwart van de aandeelhouders nodig, in Parijs één van tweederde. Pas daarna is een eventuele uitbreiding met andere aandelenmarkten mogelijk.

De speculatie neemt daarover trouwens toe. Nu de Londense beurs haar fusieplannen met de Duitse beurs doorkruist ziet door het Zweedse bod, liggen veel opties open: misschien mengt Euronext zich ook in de strijd om Londen, of kan men Milaan en Madrid nog overhalen om niet voor het Duits-Britse project te kiezen...

De Belgische belegger zal geleidelijk aan vertrouwd raken met Euronext. Het begint al de komende weken met de lancering van enkele nieuwe Frans-Belgisch-Nederlandse beursindexen. De sterindex Euronext 100 zal hooguit negen tot tien Belgische namen rijk zijn. Pas tegen de lente van volgend jaar, wanneer in de drie landen van Euronext hetzelfde beursplatform draait, zal er echt sprake zijn van een nieuwe beurs.