BRUSSEL -- De bungalowparken van Center Parcs komen hoogstwaarschijnlijk in Frans-Duits bezit. De huidige eigenaar, de Britse brouwerijgroep Scottish & Newcastle (S & N), praat nog enkel met de Franse vakantie-onderneming Pierre & Vacances en met DB Capital Partners, de investeringsdivisie van Deutsche Bank. Pierre & Vacances is onbetwist Europees marktleider en onder meer eigenaar van de Gran Dorado-parken.

Met de bekendmaking maakte S & N een einde aan de al maanden durende speculaties over wie de nieuwe eigenaar van Center Parcs zou worden. In ons land heeft Center Parcs twee vestigingen, Erperheide bij Peer en Vossemeren bij Lommel. Samen bieden zij 1.400 vakantiewoningen aan. Elk park kan tot 3.000 bezoekers ontvangen. Er werken zowat 1.700 mensen, van wie 700 in vaste dienst.

De Britse activiteiten van Center Parcs zouden in handen komen van DB Capital. Op het Europese vasteland werken de twee overnemers samen in een nieuwe gezamenlijke holding. Onder deze maatschappij komen dus ook de bungalowparken van Gran Dorado terecht.

Gran Dorado heeft tien grote en dertig kleinere resorts in Nederland, België en Duitsland. Vooral Nederlands Limburg ligt dikbezaaid. In België zijn drie kleinere parken in de provincie Luik, met in totaal 356 bungalows.

Het gaat voorlopig nog om gesprekken, maar die zijn nu wel exclusief. Ook zijn al contacten gelegd met de respectievelijke vakbonden van de vakantiedorpen. ,,De echte overname volgt waarschijnlijk spoedig'', zei Moniek Dekking van Center Parcs gisteren.

Center Parcs en Gran Dorado blijven in de huidige plannen als aparte afdelingen bestaan binnen de nieuwe holding, maar het is zeker de bedoeling nauw samen te werken, bevestigde woordvoerster Hélène Supau van Pierre & Vacances. ,,Meer details zijn in deze fase van de onderhandelingen nog niet mogelijk.''

Gran Dorado is pas sinds 5 april eigendom van Pierre & Vacances. De Franse vakantiegigant biedt nu 140.000 bedden aan.

In februari zette S & N de bungalowparken van Center Parcs in de etalage. Het concern wil zich focussen op zijn kernactiviteit: het brouwen van bier. In juli kocht het het merendeel van de bierbelangen van het Franse Danone, waaronder het Belgische Alken Maes en Kronenbourg.

Center Parcs kwam in 1989 in handen van S & N. Scottisch & Newcastle zou 60 miljard frank willen opstrijken voor Center Parcs en heeft daarvoor zakenbank Morgan Stanley Dean Witter ingeschakeld. Zij zijn, zoals verwacht, op de proppen gekomen met een risicokapitaalverschaffer én een concurrent voor de winstgevende vakantiedorpen.

S & N praat ondertussen ook over het afstoten van Pontins, een andere keten van vakantiebungalows. De enige gegadigde hiervoor is volgens de mededeling van gisteren het Britse Manor Parcs.