BRUSSEL (belga) -- De Amerikaanse on-line handelaar Amazon.com zet in ons land een dochtermaatschappij op. Proxis, marktleider in België, vreest de komst van Amazon niet, maar is ook niet vies van een overname, zo staat vandaag te lezen in het gespecialiseerde computer en telecomtijdschrift Data News .

In het Belgisch Staatsblad werd deze zomer de oprichting gepubliceerd van Eamazon, een bedrijf met Amazon International uit Seattle (de zetel van Amazon.com) als aandeelhouder en twee personen uit Seattle als zaakvoerder. Een Brusselaar die op de oprichtingsakte vermeld staat, bevestigde dat het om Amazon.com gaat, maar kon of wou geen verdere inlichtingen verstrekken, aldus Data News.

Volgens algemeen directeur Kurt Staelens van Proxis betekent dit nog niet dat Amazon.com morgen een Belgische website opstart. Hij verwijst naar de vertraging waarmee Amazon.com in Frankrijk van start ging.

,,Amazon begon vorig jaar in september te werken aan zijn organisatie, en pas een jaar later kunnen ze echt starten,'' zegt hij. ,,Je moet onderhandelen met uitgevers, je eigen transport regelen enz. Het duurt een hele tijd eer de logistiek op poten staat.''

Amazon is nu al actief in Groot-Brittannië en Duitsland, telkens via overnames. Staelens steekt niet onder stoelen of banken dat ook hij al praatte met Amazon. ,,Maar de gesprekken begonnen te vroeg, en ik ga niet akkoord met de 100 procent overname die zij voorstellen.''