BRUSSEL -- De tapijt- tot chemiegroep Domo heeft gisterenavond een voorstel aan de curatoren overgemaakt om de activiteiten van de tapijtgroep Louis De Poortere opnieuw op te starten. De vroegere eigenaar Vincent De Poortere maakt dan weer via een omweg eveneens een voorstel over.

,,We doen dit voorstel om niet langer kostbare tijd verloren te laten gaan'', zei Eric Coplo, woordvoerder van Domo. Domo treedt op samen met Pascal Dryon, voormalig crisismanager bij LDP, en enkele voormalige kaderleden.

Volgens Coplo is het de bedoeling van Domo om bij LDP onder curatele verder te werken totdat er meer duidelijkheid is over een aantal essentiële punten. Domo wil weten of het informaticasysteem van LDP wel kan functioneren zonder het Franse Balsan (Vincent De Poortere), het moederbedrijf tot aan het faillissement.

Vraag is wie de eigenaar is over de ,,intellectuele creaties'' (de collecties). Is dat een maatschappij uit de groep Balsan of LDP zelf? Hoe zit het met het gebruik van de merknaam Louis De Poortere? Bekend is dat Vincent De Poortere mechanismen heeft opgezet om op enkele cruciale markten de naam Louis De Poortere nog te kunnen gebruiken.

Ten slotte stelt zich de vraag of LDP, dat deels in West-Vlaanderen gevestigd is, wel de nodige vergunningen heeft. ,,Belangrijke vragen waarop we eerst antwoord willen voordat we een bod kunnen doen'', zei Coplo.

Vanmorgen zal een deel van het computer-machinepark wel proefdraaien, op vraag van Domo. Dit om te zien of alles nog naar behoren functioneert. Daarvoor wordt een twaalftal mensen door de curatoren gevorderd.

Vincent De Poortere, die het bij het Waalse Gewest verkorven heeft, zou alsnog via een omweg proberen LDP in handen te houden. Dit zou verklaren waarom zijn neven Reginald en Patrick De Poortere een overnamevoorstel zouden doen. Dit zou gebeuren in samenwerking met Eric Smet, de rechterhand bij LDP van Vincent De Poortere.

Vandaag wordt ook meer nieuws verwacht over het lot van de LDP-garen-toeleverancier Courtextyl (spinnerijgroep Desseaux-Vander Eecken) in Stasegem, die nu al veertien dagen nagenoeg stil ligt. De 65 arbeiders vrezen ook hier voor hun job. Domo heeft zelf garencapaciteit om LDP te beleveren.

Voor de andere failliete textielgroep DVW ligt de deadline voor een overnamebod op maandagavond 18 uur. Twee of drie biedingen worden verwacht. Catelpa Textiles trok inmiddels het bod van afgelopen maandag opnieuw in, nadat de Waalse investeringsmaatschappij Sogepa niet het fiat kreeg van de Waalse voogdijminister Kubla om er mee in te participeren.