BRUSSEL (reuters, belga, eigen berichtgeving) -- De samensmelting van de Duitse energiereus Eon met het Franse nutsbedrijf Suez Lyonnaise des Eaux is zo goed als rond. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times donderdag. Een fusie tussen de twee resulteert in een van de grootste nutsbedrijven ter wereld (water, olie, gas, elektriciteit, vuilverwerking, chemie) met een geschatte beurswaarde van 77 miljard euro (zo'n 3.105 miljard frank). De bedrijven spreken van geruchten en doen speculaties over de toekomst van Suez-dochter Tractebel af als voorbarig.

De Duitsers en de Fransen praten al vijftien maanden met elkaar, met als uitgangspunt een bundeling op basis van gelijkwaardigheid, zegt de FT. Volgens ingewijden zijn de belangrijkste obstakels voor een fusie uit de weg geruimd en resten nog slechts enkele details.

Zo is nog onduidelijk waar de nieuwe onderneming haar hoofdkwartier krijgt. Het is niet uitgesloten dat uit vrees voor nationale sentimenten wordt uitgeweken naar België, schrijft de krant. Ook aan welke beurs het fusieresultaat een notering krijgt, Frankfort of Parijs, is nog niet zeker. Suez-voorman Gerard Mestrallet maakt de beste kansen op de toppositie bij de Frans-Duitse combinatie.

Beide bedrijven zijn zelf het resultaat van een grote fusies. Eon is een vorig jaar ontstane combinatie van de Duitse energieconcerns Viag en Veba. De Franse concerns Compagnie de Suez en Lyonnaise des Eaux vormden in 1997 Suez Lyonnaise des Eaux.

Woordvoerders langs alle kanten verklaren geen nieuwe elementen te hebben. ,,Het zijn geruchten. De markt wordt vrijgemaakt. Wij praten met mogelijke partners'', zei Catherine Guillon van Suez. Bij Tractebel wou men enkel diezelfde officiële reactie kwijt.

Olivier Deleuze, staatssecretaris voor Energie, is echter op zijn hoede. ,,Ik ben bezorgd over de toekomst van Tractebel (de exclusieve energiepoot van Suez Lyonnaise des Eaux), de verankeringsbeloften lijken niet gebaseerd op de logica van de markt'', reageerde hij.

,,Als Electrabel en Tractebel in een ruimere pool worden opgenomen dan mag dat de belangen van België niet schaden. Ons land mag zijn onafhankelijkheid op het vlak van energie niet verliezen.''

,,Ik kan natuurlijk deze concentratiebeweging niet verhinderen, maar indien nodig zal ik de Belgische belangen verdedigen. Als Tractebel niet de energiepool van de toekomstige groep zou blijken te zijn dat zal ik de regering vragen de wet toe te passen'', zei Deleuze. Via artikel 33 van de wet op de liberalisering van de elektriciteitsmarkt kan Deleuze immers maatregelen voorstellen op het vlak van ,,corporate governance'' wanneer een onderneming meer dan een kwart van de markt in handen heeft.

Tenslotte benadrukte de staatssecretaris dat hij scherp in de gaten zal houden voor welke doeleinden de provisie van 200 miljard frank, voorzien voor het stopzetten van de nucleaire activiteiten in België, zal gebruikt worden. ,,Dat geld mag niet in Parijs of Berlijn terechtkomen'', besloot Deleuze.

Volgens waarnemers is de vrees van Deleuze niet onterecht. Zelfs met een sociale zetel in Brussel en een vooraanstaande rol voor Tractebel, zouden na de fusie ook de energiebeslissingen steeds vaker in Parijs en Duitsland genomen worden. Zeker met een Duitse elektriciteitsreus als Eon, een rechtstreekse concurrent van Electrabel.

De beleggers zijn de geruchten, die nu al een jaar aanslepen, beu. Zij vrezen bovendien dat Suez zijn duidelijke profiel zou verliezen in de megafusie. Eon verloor gisteren 1,5 euro tot 53,90. Suez moest 7,9 euro prijsgeven tot 166,9.