BRUSSEL -- De Nederlands-Amerikaanse telecomoperator Versatel en zijn dochter Versapoint hebben klacht ingediend bij de Europese Commissie tegen Belgacom. De operator beschuldigt Belgacom ervan misbruik te maken van zijn dominantie op de markt. De klacht gaat over de houding van Belgacom in de vrijmaking van het aansluitnet.

De operator klaagt vooral de weigering aan van Belgacom om Versatel toegang te verlenen tot zijn lokale netwerk, de zogenaamde laatste kilometer. Voor alternatieve operatoren als Versatel is het ondoenbaar om een volledig alternatief kopernet met een ,,laatste kilometer'' tot aan elke abonnee aan te leggen. Versatel wil daarom, net als andere operatoren trouwens, zijn basisnetwerk aansluiten in de centrales van Belgacom op de koperdraden van de voormalige staatsoperator die naar praktisch elke inwoner in België lopen.

,,Belgacom weigert ons de nodige informatie door te spelen die ons in staat moet stellen om ons op de openstelling van deze nieuwe markt voor te bereiden'', zegt Versatel-woordvoerster Katrien Van der Schueren.

Belgacom kondigde nochtans onlangs aan dat het zelf een voorstel zal doen voor de liberalisering van het lokaal netwerk. Maar volgens Van der Schueren doet dat niets af van de klacht. ,,Over de inhoud van het voorstel is nog niets bekend en Belgacom laat het dossier nu al zo lang aanslepen.''