BRUSSEL -- Vanaf 1 oktober gaat Belgacom heel ons land als één telefoonzone aanrekenen aan zijn klanten. De interzonale tarieven verdwijnen. Dat heeft John Goossens, gedelegeerd bestuurder van Belgacom, bekendgemaakt in een interview met enkele journalisten.

Hoeveel de Belgacom-klanten uiteindelijk zullen moeten betalen voor nationale oproepen, is nog niet bekend. Op 8 september komt de nationale operator naar buiten met zijn nieuwe tariefplannen. Volgens de telefoonmaatschappij zullen de -- nationale en internationale -- tariefdalingen 7 tot 8 miljard frank bedragen. Die korting hoopt Goossens terug te winnen via een stijging van de telefoonminuten en via kostenbesparingen, zoals het samenbrengen van de logistiek op één punt.

Belgacom moet tariefdalingen doorvoeren door de almaar scherpere concurrentie van andere operatoren op de telefoonmarkt.

Het bedrijf start voorts een grootscheeps project dat de telecommaatschappij moet omvormen tot een e-business -onderneming. Zo zullen leveranciers on line bestellingen uitvoeren en gaan ook klanten on line hun facturatie kunnen inkijken.

In de verdere privatisering van Belgacom lijkt nog altijd geen schot te komen. ,,We zijn nog in het stadium dat alles mogelijk is. Een beursgang of een andere constructie. De aandeelhouders praten ook nog met verschillende partijen'', aldus Goossens.