BRUSSEL (bloomberg, reuters) -- Het Franse nutsconcern Suez heeft een reeks financiële participaties verkocht. Die mededeling duwde de koers vrijdag dieper in de put. De aandelenverkoop voedt de achterdocht dat Suez koortsachtig op zoek is naar cash.

Suez verkocht aandelenpakketten die het aanhield in de oliegroep TotalFinaElf, de verzekeraar Axa en de bouwgroep Vinci. De belangen in Axa en Vinci werd tot nul teruggebracht. In TotalFinaElf werd de participatie gevoelig teruggeschroefd. Met de opbrengst wil het Franse nutsconcern zijn schulden inkrimpen. Maar Suez gaf niet aan tegen welke prijs de aandelen werden verkocht.

De aandelenverkoop was verwacht. Het afstoten van financiële participaties is een onderdeel van het herstructureringsplan dat Suez begin januari presenteerde. Het bedrijf kondigde toen aan dat het zijn 27 miljard euro schulden wil verminderen. Verder wil het bedrijf opnieuw winstgevend worden. Volgens Suez kan door de aandelenverkoop de schuld met 400 miljoen euro verminderd worden.

Het bleek geen overtuigend signaal voor de beleggers. Het aandeel verloor 8,6 procent of 1,12 euro tot 11,93 euro. Het Suez-aandeel is vorig jaar de helft van zijn waarde kwijtgeraakt en sedert begin 2003 is het aandeel nog eens met meer 20 procent in waarde gedaald.

Het wantrouwen werd gevoed door de vaststelling dat de koersen van TotalFinaElf, Axa en Vinci laag staan. Vinci staat op het laagste peil in twee jaar, Total op het laagste peil in drie jaar en Axa op het laagste peil in zes jaar. Het heeft alles weg van een fire sale, liet een fondsenbeheerder zich ontvallen.

Ondertussen herbevestigde de Waalse financier Albert Frère zijn vertrouwen in de voorzitter van Suez, Gérard Mestrallet. GBL, de holding van Frère, is met een participatie van 7,1 procent de grootste aandeelhouder van Suez.