BRUSSEL -- ABN Amro Asset Management brengt een primeur door als eerste grote buitenlandse fondsbeheerder een fonds te lanceren naar Belgisch recht, een zogenaamde bevek. Dat blijkt de enige manier om in ons land een vergunning te krijgen voor fondsen met kapitaalbescherming.

Ondanks al het gepraat over een Europa zonder grenzen is het anno 2003 nog altijd niet vanzelfsprekend om beleggingsfondsen van de ene Europese lidstaat in een andere lidstaat op de markt te brengen. Buitenlandse groepen klagen er bijvoorbeeld over dat de Belgische toezichthouder, de Commissie voor het Bank- en Financiewezen (CBF), steevast een vergunning weigert voor fondsen met kapitaalbescherming die juridisch in een ander land (doorgaans Luxemburg) gevestigd zijn. Sommigen zien daarin zelfs een manoeuvre om de positie van de Belgische grootbanken, die de markt voor dergelijke fondsen compleet domineren, af te schermen.

ABN Amro Asset Management omzeilt dat nu door zelf een fonds naar Belgisch recht te lanceren, ABN Amro Capital Invest. ,,In Luxemburg beheren we al een 35 fondsen met kapitaalbescherming, maar voor België is dit het eerste product in zijn soort'', zegt Marc Vermeiren, de Belgische directeur van de fondsbeheerder. ,,We doen dat omdat het de enige manier is om aan de vraag van onze klanten naar dergelijke producten te beantwoorden.''

Maandag wordt meteen ook het eerste compartiment van de bevek gelanceerd, Europa Fix. Het fonds biedt 100 % kapitaalbescherming en geeft de beleggers de mogelijkheid om 70 % van de stijging van de Stoxx 50-index mee te pikken, met een plafond op 60 %.

Het fonds heeft een looptijd van 6,5 jaar, maar volgens Vermeiren is het niet per se de bedoeling dat beleggers de hele rit uitzitten. ,,Als onze klanten na enkele jaren al een mooie winst maken, zullen we ze aanraden om hun winst te nemen en het fonds te verkopen. Om de veertien dagen berekenen wij daartoe een correcte inventariswaarde.'' Uitstappen wordt extra gemakkelijk gemaakt omdat er geen uitstapkosten worden aangerekend. Ook de instapkosten worden erg laag gehouden, op één procent.

Volgens Vermeiren is het de bedoeling om snel andere compartimenten van de nieuwe bevek op de markt te brengen.In een reactie op dit artikel heeft de CBF laten weten dat fondsen die in een andere EU-lidstaat (zoals Luxemburg) een ,,Europees paspoort'' kregen, in België nagenoeg automatisch worden ingeschreven. De CBF is in die gevallen alleen bevoegd voor het nazicht op de commercialisering in ons land.