Zeg niet zomaar bouwbeurs tegen Batibouw. Akkoord, het is een beurs. En nogmaals akkoord, iedereen die van ver of dichtbij met de bouwsector te maken heeft, is er vertegenwoordigd. Een beurs pikt in op een behoefte. De bouwsector heeft wat te vertellen, wil zijn kunnen tonen, dus is er een bouwbeurs. De jongste jaren begint het er echter steeds meer op te lijken dat Batibouw erin geslaagd is de zaken om te keren. Er gebeurt wat in de bouw, gewoon omdat het Batibouw is.

Baksteenboeren, badkuipenontwerpers, verandabouwers... ze stellen er hun jaarplanning op af. Eerst is er de aanloop naar Batibouw, dan komt de bouwbeurs zelf en ten slotte de verwerking van alle contacten en bestellingen. Vanaf april wordt er gebouwd.

Tot de aanloop naar de volgende beurs begint. De eeuwige kringloop.

Banken kennen de cyclus ook al. Begin januari gaan de tarieven voor hypotheekleningen als bij toeval aan het dalen. En meestal gaan ze eind maart, begin april opnieuw de hoogte in. Toeval uiteraard.

Voor politici is het allemaal wat nieuw, maar hun enthousiasme is er niet minder om. De Belg heeft een baksteen in zijn maag. En in mei zijn er verkiezingen. Hoog tijd dus om de kandidaat-(ver)bouwers wat goed nieuws op te lepelen. Of ten minste attent te maken op de bouwvriendelijke verwezenlijkingen van ,,ondergetekende, gekozene van het volk''.

Ze liepen elkaar de eerste dagen van de beurs ook echt voor de voeten, de excellenties die zichzelf de jongste dagen hebben uitgenodigd om in de marge van Batibouw een stand van zaken op te maken van hun beleid. Hier en daar viel er wat nieuws te rapen, maar er was ook heel veel déjá vu.

,,Het ging de voorbije weken ongeveer zo'', vertrouwde een woordvoerder van een bouwfederatie ons toe:

,,De minister wil een persconferentie geven op Batibouw. Kunnen jullie de journalisten uitnodigen?''

,,Euh, ja... maar waarover zal de minister het hebben?''

,,Wel, over zijn beleid. Over al die maatregelen die we de jongste jaren genomen hebben, na al dat gelobby van de bouwsector.''

,,Maar, heeft de minister iets nieuws te vertellen? De journalisten kennen de bestaande maatregelen toch al.''

,,Ja, maar we hebben ze nu in een brochure gegoten, en die willen we nu graag voorstellen. Da's toch interessant voor de bouwlustige Belgen, neen?''

,,... (slik), wel... (vermant zich), goed, als dat de wens is van de minister, zullen we een persconferentie organiseren.''

Resultaat: vijf journalisten op de eerste persconferentie, nog twee op de tweede, niemand meer -- zo horen we -- op de volgende. Maar dat is alleen de persverantwoordelijken opgevallen.

Het zaaltje zat telkens behoorlijk vol, met kabinetsmedewerkers en vertegenwoordigers van de bouwsector. En die applaudisseren zelfs, wat niet gezegd kan worden van journalisten.

Ondergetekende was toen al lang bezig aan een overzicht van de fiscale stimuli voor de bouw. Naar aanleiding van Batibouw, jawel.

  • Dit is het tweede artikel in een reeks van drie. Het eerste verscheen op 22 februari. Het laatste schetst een portret van de Batibouwbeurs en zoemt in op de Vlaamse verzekering tegen inkomensverlies. Het verschijnt op 8 maart.