WARSTEIN (bloomberg, eigen berichtgeving) -- Warsteiner Brauerei Haus Cramer, de grootse brouwerij in Duitsland in particuliere handen, heeft de onderhandelingen met Interbrew na anderhalf jaar stopgezet wegens onenigheid over een mogelijke overname. Daarmee onthult Cramer een goedbewaard geheim.

Albert Cramer, bestuurder bij Warsteiner, deed zijn uitspraken in het Duitse magazine Focus. ,,De wereldspelers willen altijd alles'', aldus de topman van de Duitse brouwerij. Warsteiner brak de gesprekken af omdat de Leuvense brouwer geen genoegen wou nemen met niets minder dan het volledige eigendom, zo stelde Cramer.

De Duitse brouwer is nu op zoek naar samenwerking met andere brouwers, ,,die, net als wij, onafhankelijk willen blijven'', zoals het Nederlandse Royal Grolsch waar een akkoord mee in de maak is, aldus nog Cramer.

De uitspraken van Cramer zijn opmerkelijk en suggereren dat Interbrew en Warsteiner niet als beste vrienden uit elkaar zijn gegaan. Maar boven alles is het een nieuwe illustratie van de vastberadenheid van de familiale aandeelhouders van Interbrew om een bepalende rol te spelen in de snel consoliderende biersector. Een sector waar de grote spelers elkaar weinig toegeven.

Interbrew is in de afgelopen weken al getipt als een mogelijke bieder op een Oostenrijkse brouwer en een Italiaanse groep (Peroni). Terwijl iedereen naar Oostenrijk en Italië keek, bleek Interbrew zijn pijlen ook te richten op één van de grootste Duitse biergroepen, Warsteiner. Warsteiner is een monomerk-groep dat naast de Duitse biermarkt ook de exportmarkt bewerkt.

Interbrew bezit in Duitsland al Beck's, Diebels en Gilde (Hasseröder). Warsteiner behoort samen met Krombacher, Bitburger, Oettinger, Veltins, Hasseröder, König, Holsten, Radeberger en Beck's tot de vooraanstaande Duitse biermerken in de versnipperde Duitse biermarkt.