BRUSSEL -- Jan Coene, de gedelegeerd bestuurder van de weefmachineproducent Picanol, zegt vereerd te zijn met zijn benoeming tot voorzitter van de raad van bestuur van Belgacom (DS 28 februari) .

Jan Coene (45) werd vrijdag door de paars-groene regering benoemd voor een periode van zes jaar als voorzitter van de raad van bestuur van Belgacom. Ook de gedelegeerd bestuurder Didier Bellens heeft een contract van zes jaar.

Beiden kennen weinig van telecom, maar dat zou geen probleem zijn. ,,Toen wijlen John Goossens topman werd van Alcatel België, zei hij bij zijn benoeming dat hij het verschil niet kende tussen een koelkast en een telefoon. In dat ingenieursbedrijf kon dat tellen'', zegt een betrokkene.

Coene gaat ook het audit-, het paritair en het renumeratiecomité voorzitten bij Belgacom. Er is geen strategisch comité. Tijdens de zeven jaar van Goossens' bestuur keurden de bestuurders alle voorstellen van het management unaniem goed.

De 45-jarige Coene heeft ook bestuursmandaten bij de tapijtgroep Domo van Jan De Clerck, bij de schoenenverkoper Brantano en het hoogspanningsbedrijf Elia. Coene zei één tot twee mandaten te zullen moeten opgeven. Nu al wordt hij weinig gesignaleerd bij Domo. Coene was vóór hij in maart 2001 topman werd van Picanol, zeventien jaar aan de slag bij ABB Service Worldwide. ,,Telecommunicatie zijn ook diensten. Ik ben een man van de klant'', zei hij. Coene zei dat hem niet werd gevraagd om CEO van Belgacom te worden.