BRUSSEL -- Electrabel en de publieke stroomproducent SPE zijn het eens over de verdeling van de Belgische elektriciteitscentrales. De twee bundelden in 1980 hun productie. Het resultaat was een de facto productiemonopolie. Door een punt te zetten achter deze samenwerking, is er voor het eerst in vele jaren opnieuw een concurrent van enige omvang voor de marktleider Electrabel.

SPE drong al twee jaar aan op een boedelscheiding maar Electrabel hield lang het been stijf. Vorig jaar kwam dan toch schot in de onderhandelingen, maar de afronding van de gesprekken werd eind 2002 verscheidene keren uitgesteld. Dat deed de zenuwachtigheid bij SPE toenemen.

De druk om een boedelscheiding tussen Electrabel en SPE door te voeren, was het voorbije jaar trouwens almaar opgevoerd. De federale regulator voor de stroom- en gasmarkt, de Creg, zag de stopzetting van de productiesamenwerking als een van de manieren om de concurrentiewerking op de Belgische stroommarkt te bevorderen. Electrabel zelf had de Raad voor de Mededinging de voorbije maanden laten verstaan dat het bereid was om de productieovereenkomst met SPE te beëindigen.

De openbare stroomproducent met de stad Gent als een van de belangrijkste aandeelhouders krijgt nu een stroomproductiepark in handen met een totaal vermogen van 1.600 megawatt. De afspraak is dat de centrales die nu al uitgebaat worden door SPE, volledig eigendom worden van de publieke stroomproducent. De grote pijlers van het productiepark van SPE zijn de centrales van Gent-Ringvaart (350 megawatt) en Seraing (450 megawatt). Verder wordt SPE ook eigenaar van de waterkrachtcentrales op de Maas.

SPE behoudt zijn vier procent aandeel in de productie van de kerncentrales van Tihange en Doel, maar stemde wel in met een kleiner aandeel in de productie van de Franse kerncentrale van Chooz. SPE droeg zowat een derde van de Belgische investering in Chooz maar heeft na de boedelscheiding nog maar recht op honderd megawatt van die kerncentrale. Wat het personeelsaantal betreft, verandert er niets, stelt de SPE-woordvoerder Luc Debusschere. SPE heeft momenteel 350 mensen in dienst.

De boedelscheiding zal wel gevolgen hebben voor de huidige openbare aandeelhouders van SPE. De Franse stroomreus Electricité de France heeft zich geëngageerd om zijn huidige belang van tien procent in SPE op te trekken tot 49 procent. Dat kan voor de huidige aandeelhouders een belangrijk financieel extraatje opleveren.

De ontbinding van de productiesamenwerking moet nog de zegen krijgen van de Belgische regering en de Raad voor de Mededinging. Bij SPE verwachten ze niet dat dit problemen zal opleveren. Electrabel en SPE hebben hun productiesamenwerking trouwens met terugwerkende kracht opgedoekt. De twee zijn vanaf 1 januari 2003 concurrenten geworden.