LONDEN (reuters) -- De Royal Bank of Scotland heeft haar bod op de National Westminster Bank verhoogd en voert daarmee de druk op voor haar rivaal Bank of Scotland opdat ook zij haar bod op NatWest nog zou verhogen.

,,We hebben het cash-gedeelte van ons bod verhoogd zonder dat we daarvoor NatWest moeten ontmantelen en zonder dat dit ten nadele is van de aandeelhouders'', verklaarde George Mathewson, topman van de Royal Bank. Het bod van Royal Bank wordt opgetrokken met 12 procent of 3,5 miljard pond (227 miljard frank). NatWest wordt door het bod gewaardeerd op 14,9 pond per aandeel of 24,9 miljard pond (ongeveer 1.600 miljard frank). Vrijdag sloot het aandeel op 12,76 pond.

Algemeen werd verwacht dat Bank of Scotland vrij vlug zou volgen met een verhoging in cash van het eigen bod. Het bod van Bank of Scotland ligt nu op 14,55 pond per aandeel. De biedingen van beide banken moesten totnogtoe voor het grootste deel met eigen aandelen worden betaald, maar die koersen bleken de jongste maanden nogal eens aan schommelingen onderhevig.

National Westminster deed de verhoging van het bod van Royal Bank af als een maat voor niets. De bank zegt te zullen wachten op het verbeterde tegenbod van de Bank of Scotland om de twee voorstellen te bestuderen. De aandeelhouders van NatWest moeten op 14 februari beslissen welk bod ze verkiezen.

National Westminster Bank is vele malen groter dan de Royal Bank of de Bank of Scotland, maar presteerde de afgelopen jaren niet goed.

De bank schatte een aantal overnames verkeerd in, kon haar kosten niet in de hand houden en realiseerde maar een beperkte inkomstengroei. De strijd om de bank tussen de twee rivalen is al vier maanden aan de gang.