BRUSSEL -- De Nederlandse provider Camex biedt vanaf 1 maart in België en Nederland internettoegang tegen een vaste prijs. Voor een bedrag van 925 frank per maand kun je onbeperkt internetten, zonder nog extra telefoonkosten te betalen.

Camex, een pas gestart bedrijf met Nederlandse en Duitse geldschieters, maakt daarvoor gebruik van een zogenaamd 0909-nummer. Het doet daarbij een beroep op zijn telecompartner Tritone Telecom, actief in het grensgebied rond Antwerpen, Nederlands Limburg en Duitsland.

Camex wil in Nederland ook een compleet dienstenpakket aanbieden aan particulieren en aan bedrijven. Naast toegang via het gewone telefoonnet, denkt men aan Internet via ADSL, satelliet of draadloze oplossingen. Voor België houdt men het bij internettoegang via het gewone telefoonnet tegen een vaste prijs.

Camex is niet de eerste met dit soort aanbod. Sinds 1 december al biedt internetaanbieder Infonie in Wallonië, Brussel en aangrenzende telefoonzones forfaitformules aan van 20 of 40 uur internettoegang voor een vast maandbedrag van respectievelijk 595 of 1.135 frank, telefoonkosten inbegrepen. Infonie en Camex werken beide via het gewone telefoonnet, maar riskeren ook concurrentie van internettoegang via de kabel, waar men een vast bedrag per maand betaalt voor onbeperkte toegang.

Voor de modale surfer vraagt het enig rekenwerk om te bepalen of Camex interessanter is dan de doorsnee gratis aanbieders.

Naast de maandelijkse abonnementskosten, moet hij ook nog startkosten betalen en hij betaalt 10 frank telkens als hij inlogt bij Camex. De internetverbinding wordt automatisch verbroken na 4 uur surfen.

Een ander probleem is de kwaliteit van het netwerk. Camex doet een beroep op Uunet voor de lokale internetverbindingen en op een satellietverbinding voor het transatlantische verkeer. Volgens bedrijfsleider Van Luik hecht men veel belang aan een goede en snelle internetverbinding en zal men eventueel het aantal inschrijvingen beperken.

Internetaanbieders met een gelijkaardig aanbod zoals het Nederlandse SuperWeb deden dit niet en werden slachtoffer van hun eigen succes.

http://www.camex.nl/be/index.html