Maurice Graaf Lippens
©ep

LUXEMBURG -- De Belgisch-Nederlandse dienstengroep Fortis wil de volledige controle verwerven over de Banque Générale du Luxembourg (BGL), de grootste bank van het Groothertogdom, en heeft daar 66 miljard frank voor over.

De Banque Générale du Luxembourg (BGL) was al voor 53 procent in handen van de Generale Bank, die intussen is opgegaan in de Fortis Bank. De Fortis-groep wil met een openbaar ruilbod nu de volledige controle verwerven over de BGL om haar ambities kracht bij te zetten: een echt geïntegreerde Benelux-bank worden. Het bod heeft de steun van het directiecomité en de raad van bestuur van BGL.

De Banque Générale du Luxembourg is met 2.400 werknemers en een balanstotaal van ongeveer 1.300 miljard frank de grootste bank van het Groothertogdom. Ze beschikt over een uitgebreid kantoornet en staat bovendien sterk op het vlak van vermogensbeheer en private banking. Op dat laatste vlak ziet Fortis synergiemogelijkheden, vooral dan met MeesPierson, haar private banking huis.

,,Banque Générale du Luxembourg wordt het centrum van de internationale private banking-activiteiten van de Fortis-groep'', zei Fortis-voorzitter Maurice Lippens, ,,en krijgt ook de verantwoordelijkheid over de activiteiten in Zwitserland en de Kanaaleilanden''. Het gaat om de zogenaamde offshore private banking, het bankieren voor vermogende klanten op fiscale paradijzen. De onshore private banking blijft bij MeesPierson. BGL wordt eveneens het kenniscentrum voor de beleggings- en pensioenfondsdiensten.

De Fortis Bank Luxembourg, de voormalige Banque UCL, wordt in de Banque Générale du Luxembourg ondergebracht. De expertise die Fortis Bank Luxembourg meebrengt, moet de Banque Générale in staat stellen binnen Fortis het ontwikkelingscentrum te worden voor de e-banking, het internetbankieren.

Bovenop die kerntaken binnen de Fortis-groep, krijgt de Luxemburgse bank ook waarborgen voor haar autonomie. Het directiecomité van BGL blijft op de plaats, en de voorzitter van dat directiecomité, Alain Georges, wordt lid van het directiecomité van de Fortis Bank. Bovendien wordt een lid van de raad van bestuur van BGL, Arbed-voorzitter Joseph Kinsch, opgenomen in de raad van bestuur van Fortis (B). Fortis heeft ook garanties gegeven voor de werkgelegenheid bij BGL.

Fortis stelt de minderheidsaandeelhouders van BGL voor hun aandelen te ruilen, in de verhouding van 9 aandelen Fortis plus een opleg van 33 euro in contanten voor elk aandeel BGL. Het staat de aandeelhouders vrij te kiezen voor aandelen Fortis (B) of Fortis (NL). Het bod van Fortis, dat een premie van 8 procent betekent bovenop de laatste beurskoers van BGL, waardeert de Luxemburgse bank op 141 miljard frank. Dat betekent dat Fortis 66,3 miljard frank moet betalen om de controle over de bank te verwerven.

De 47 procent BGL-aandelen die Fortis nog niet bezit, is in handen van institutionele beleggers (twee verzekeringsmaatschappijen en een aantal beleggingsfondsen) en van familiale aandeelhouders.

Het ruilbod loopt normaal van 21 februari tot 10 maart. De BGL is na de Banque Internationale á Luxembourg (BIL) de tweede grote Luxemburgse bank in korte tijd die helemaal in Belgische handen komt. De BIL werd vorig jaar helemaal overgenomen door Dexia/Gemeentekrediet.