BRUSSEL -- Wereldwijd hebben vorig jaar voor bijna 800 miljard dollar (32.800 miljard frank) grensoverschrijdende fusies en overnames plaatsgevonden. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. West-Europa bekleedt een opvallend belangrijke rol.

In 1998 bedroeg de waarde van fusies en overnames van buitenlandse bedrijven nog 540 miljard dollar (22.140 miljard frank). Dat blijkt uit onderzoek door het bureau KPMG Corporate Finance.

Op tien jaar tijd is de waarde van de wereldwijde transacties meer dan vervijfvoudigd. De specialisten van KPMG telden vorig jaar meer dan 5.000 grensoverschrijdende fusies en overnames. De recordgroei werd voornamelijk in Europa en Noord-Amerika gerealiseerd. West-Europa was goed voor zo'n 580 miljard dollar en is daarmee de leidende regio in de wereld.

,,Het wereldwijd belang van West-Europa neemt toe. Dat de Europese landen zich verenigen, is dus zeer goed te merken'', zegt Peter Lauwers van KPMG Corporate Finance.

Groot-Brittannië is met spraakmakende overnames als Vodafone-Airtouch en Zeneca-Astra opnieuw de grootste investeerder. De Britten lieten met een totale waarde van 245 miljard dollar de Verenigde Staten met 154 miljard dollar als nummer twee ver achter zich.

Nederland neemt op de lijst -- na Duitsland en Frankrijk (beide goed voor circa 92 miljard dollar aan overnames) -- de vijfde plaats in met een transactiewaarde van 44 miljard dollar. Bij Nederlandse investeerders waren vooral de Verenigde Staten in trek. De belangstelling voor België nam af in Nederland.

België gaat op de koop-lijst Canada en Italië vooraf, en komt achter Japan.

Bij de verkopers voeren de Verenigde Staten de top-tien aan met 293 miljard dollar, voor Groot-Brittannië (123 miljard dollar). België prijkt hier op de negende plaats. Japan staat tiende en zag bedrijven onder zijn vleugels verdwijnen ter waarde van 15,77 miljard dollar. Nederland staat zevende, Argentinië achtste.

De Verenigde Staten zijn het populairste doelwit voor de West-Europese landen, op grote afstand gevolgd door Argentinië en Japan.

De investeringen in de opkomende markten, zoals China, Rusland, Indië, Indonesië en Brazilië, vielen terug van 35,9 miljard in 1998 tot 21,6 miljard in 1999.

Die terugval weerspiegelt de bezorgdheid van de bedrijven over politieke stabiliteit, transparantie en handelsaanmoedigingen in die landen.

De telecomindustrie is traditioneel de meest actieve op de overname en fusiemarkt. In 1999 tekenden deze bedrijven voor deals die meer dan 159 miljard dollar waard waren. De chemische industrie komt tweede, gevolgd door olie en gas, banken, elektriciteit en andere vormen van energie.

De top tien deals van de laatste tien jaar, hebben allemaal de laatste drie jaar plaatsgevonden met Vodafone Airtouch als grootste, voor de BP/Amoco-overeenkomst.