Steiner-basisscholen hebben hun eigen eindtermen

Niet de samenleving maar het kind

Van onze redacteur ANTWERPEN - Over hoe verkiezingen in Vlaanderen anno 1998 in elkaar zitten, krijgen ze niets te horen. Maar over het ontstaan van de democratie in het oude Griekenland des te meer. En een media-opvoeding krijgen ze evenmin. Maar ze leren wel wat schoonheid is, en daardoor zijn ze vanzelf tegen kitsch gewapend. ,,Ze'', dat zijn de leerlingen van de Steiner-basisscholen. Ze krijgen een vorming waarbij niet eisen van de hedendaagse samenleving voorop staan, maar wel hun eigen ontwikkeling.
Er is heel wat te doen geweest over het verzet van de Steiner-scholen tegen de eindtermen. Eindtermen zijn de minima aan kennis en kunde die een school moet aanleren op gezag van de overheid. De Steiner-scholen vreesden dat de overheid hun opvoedingsproject onmogelijk ging maken. Dat project gaat uit van de antroposofie van de Oostenrijkse wijsgeer Rudolf Steiner.

Nadat het Vlaams parlement de eindtermen voor de basisschool had goedgekeurd, deden de Steiner-scholen een beroep op het Arbitragehof ...

Niet te missen