'Het Frans is niet langer de taal van Baudelaire'

INTERVIEW. Calixthe Beyala en de nieuwe francofonie


© gezett.de
Centraal in het werk van de Frans-Kameroense schrijfster Calixthe Beyala staan Afrikaanse migranten in Parijs en de relaties tussen Noord en Zuid. In 1996 ontving ze voor haar roman Verloren eer de Grote Romanprijs van de Académie française. Filip Huysegems had een gesprek met haar over integratie, over vrouwen in Frankrijk en Afrika, over de francofonie en over intertekstualiteit.

Calixthe Beyala (41) woont een eindje buiten de périphérique , de ringweg rond Parijs. Je merkt aan de huizen en de straten dat hier ooit een dorp was, nu opgeslokt door de grootstad. ,,Tot in de jaren zeventig had je bidonvilles rond Parijs, wist je dat?'' zegt ze, terwijl we de omgeving monsteren. ,,Huizen zonder badkamer of douche, mensen wasten zich in een teiltje. Voor het toilet moest je buiten gaan. Die herinnering houden de Parijzenaars zorgvuldig toegedekt. Ik heb het ...
Sport
 1. David Goffin klopt Marin Cilic en doet goede zaak met het oog op de Masters tennis
 2. Kan Racing Genk (tegen alle verwachtingen in) in Champions League stunten tegen Liverpool?
 3. Genkse youngsters gaan tegen Liverpool onderuit in UEFA Youth League
 4. Tom Waes neemt afscheid van zijn beste vriendin Wielemie
 5. Eerste nederlaag van het seizoen is meteen zwaarste Europese thuisnederlaag ooit van Club Brugge
 6. Standard houdt met succes opmerkelijke transfer van jeugdspeler tegen: “1.100 kilometer? Dat kan niet in zijn belang zijn”
 7. Pro League “neemt akte” van uitspraken Bart Verhaeghe over de BeNeLiga
 8. Een beetje gek: sterren van Liverpool trainen niet in stadion van Genk, maar op veld van ... een Limburgse derdeprovincialer
 9. Rode Duivels voeren voor tiende keer op rij de FIFA-ranking aan (en we lopen zelfs een beetje uit)
 10. Lefevere is trots met Deceuninck-Quick Step opnieuw nummer 1 te zijn en strikt alwéér een jong talent: “Klassementen liegen niet”
 11. Spaanse voetbalbond bevestigt uitstel van Clasico tussen Barcelona en Real Madrid naar 18 december
 12. Hartproblemen verstoorden zijn seizoen, maar 38-jarige Vasil Kiryienka is nog niet klaar met koersen: “Het was niet gemakkelijk”
 13. Elise Mertens pakt uit met enkele knappe punten en wint haar eerste groepsmatch van de WTA Elite Trophy
 14. "Ferrari vastberaden om te winnen in Mexico"
 15. Greg Van Avermaet was volgens UCI in 2019 de beste in eendagswedstrijden: “Ik win geen twintig keer per jaar, maar doe overal wel mee”
 16. NBA. Kawhi Leonard scoort meteen 30 punten bij debuut en troeft met LA Clippers LeBron James af, Toronto opent seizoen met nipte zege
 17. 15 minuten vertraging door papiersnippers, maar River Plate haalt het in stadsderby van Boca Juniors en is eerste finalist van Copa Libertadores
 18. Trainer Victor Campenaerts had verkennend gesprek over deelname aan Olympische Spelen: “Wij willen graag snel duidelijkheid”
 19. PSG-coach heeft lof voor durf van Club Brugge, ook Philippe Clement benadrukt het positieve: “Ik ben trots op ons eerste uur”
 20. Club Brugge-spelers proberen lessen te trekken uit afstraffing: “We moeten voor niemand onderdoen in het spel”