ALLES WEL BESCHOUWD. Apocalyps en eucalyptol

Is er dan voor de omroep niets meer heilig? In Rare streken op Canvas werd deze week de dolfijn door het slijk gehaald. Flipper die in onze prille jeugd werd voorgehouden als het toonbeeld van schranderheid en als het meest altruïstische exemplaar van de diepzee, werd in een van de National Geographic Society overgekochte documentaire afgeschilderd als een listig moordenaar. Een als weldoener der mensheid vermomde orka. Een vis die met snode bedoelingen andere kleine visjes aan school staat op te wachten. Ook bendevorming werd de tuimelaar ten laste gelegd. Het arme dier kreeg de volle saus mee.

Met een zeldzame heftigheid werd de litanie van aantijgingen door de commentator aan elkaar geregen. Het kwam ons voor alsof iemand op de achtergrond het verslag van de Commissie Dutroux-Nihoul stond voor te lezen. Alleen de doofpotoperatie ontbrak.

Militairen of ex-militairen die dinsdagavond toevallig naar Canvas keken, moeten op grond van deze uitzending een herziening van hun proces kunnen vragen. Belgische soldaten die, terwijl ze naar de Golf opstoomden om er het embargo tegen Saddam te doen ...

Niet te missen