BRUSSEL -- We hadden het voorspeld (DS 27 december) en het is zowaar nog uitgekomen ook: de slag om de spaarboekjes is opnieuw begonnen. De tarieven zijn weliswaar niet meer zo spectaculair als enkele jaren geleden, maar de campagnes zijn even misleidend gebleven.

 • HBK Spaarbank maakte het meteen gezellig. ,,Uw spaargeld wordt warmpjes uitgebroed.'' En dan de cijfers. Vanaf 1 januari 2000 bieden wij een basisinterest van 2,25 % plus een verhoogde aangroeipremie van 1,25 % (voor stortingen die minstens 6 maanden op uw boekje behouden blijven).''
 • Een voetnoot verduidelijkt: ,,De aangroeipremie van 1,25 % geldt voor elke nieuwe storting tussen 1 januari en 16 februari en is gegarandeerd voor 6 maanden voor zover de storting 6 maanden op het spaarboekje behouden blijft. De tarieven zijn geldig op jaarbasis.''

  De advertentie lijkt duidelijk -- en eigenlijk is ze dat ook wel. Een telefoontje naar HBK leert dat elke storting, als ze maar voor 16 februari gebeurt, gedurende zes maanden een gegarandeerde verhoogde aangroeipremie opbrengt.

  Maar de ,,voorwaarden zijn geldig vanaf 1 januari 2000 onder voorbehoud van wijzigingen'', luidt de eerste zin van de advertentie. Wat is het nu: gegarandeerd of niet? De basisrente niet, luidt het, de premie wel. Klinkt redelijk. Maar HBK is lang niet de meest rendabele belegging van het ogenblik.

 • Deutsche Bank misschien? Die doet met haar ,,vertellingen van 1201,2 nachten'' een ,,uitzonderlijk aanbod'' dat ons in wonderlijke sferen brengt. Want ,,beeld u het leven in met 20 % meer.'' Het kwijl heeft de tijd niet om op te drogen want ,,elke storting uitgevoerd tussen 4 januari en 4 maart 2000'' brengt ,,tijdens deze periode'' een basisrente van 3 % plus 2 % aangroeipremie per jaar op.
 • ,,Tijdens deze periode?'' Inderdaad: wie maandag naar zijn bank snelt heeft nog twee maanden en half een hoge aangroeipremie. Op jaarbasis is dat 0,416 procent als Deutsche Bank nadien terugvalt op de 0 % aangroeipremie die heel vorig jaar werd gehanteerd. Om die premie te krijgen, moet je geld wel 6 maanden op de rekening blijven. Maar dat alles vertelt Deutsche Bank er alleen bij aan de telefoon, nadat de uitdrukkelijke vraag werd gesteld.

  Maar, toegegeven: gedurende een (weliswaar korte) periode brengt je spaargeld effectief 5 procent op.

 • Cortal doet daar niet voor onder. Hier is de stijl veel zakelijker. Voor elke belegging voor 31 januari ,,waarborgen wij u een basisrente van 3,25 % tot 31 december 2000. Dat is sterk, want 3,25 procent is al de hoogste basisrente in de markt. Daarbij komt nog een premie van 1,75 % tot 30 juni 2000. Wie nu intekent, heeft dus nog gedurende iets meer dan 5 maanden een hogere premie. Als Cortal nadien terugvalt op 0,75 % -- zoals telefonisch wordt gezegd maar niet in de advertentie staat -- komt de premie voor het hele jaar uit op ruim 1,1 procent.
 • Nergens in de advertentie staat dat het geld ook 6 maanden op de rekening moet blijven staan om aanspraak te kunnen maken op de premie. Erger nog: pas na een telefoontje blijkt dat de premie van 1,75 % niet gegarandeerd wordt tot 30 juni. Als de marktrente plots sterk aan het dalen gaat, heb je pech, punt uit.

 • Maar geen nood. Bij Citibank zullen ze de ,,lage rendementen op uw spaargeld'' wel even omver kegelen. ,,5 % gegarandeerd'', schreeuwt de advertentie ons toe. ,,Vanaf 27 december 1999 tot 31 januari 2000 bieden wij u een gegarandeerde opbrengst van 5 % op jaarbasis voor elke storting van minimum 200.000 frank die gedurende 3 maanden behouden blijft. Dit is maar liefst 150 % meer dan het basisrendement op een klassiek spaarboekje.''
 • Niet alleen vergeet deze bank gemakshalve even de aangroei- of getrouwheidspremie die alle banken bieden en die het rendement toch kunnen opkrikken tot 2,5 procent, wat de winst voor de belegger ,,beperkt'' tot 100 procent, maar bovendien blijkt uit de kleine lettertjes dat hier een termijnrekening wordt aangeprezen en vergeleken met een spaarboekje.

  En op de opbrengst van een termijnrekening betaal je 15 procent roerende voorheffing, in tegenstelling tot het spaarboekje waar de eerste 56.000 frank rente belastingvrij is.

  De bank biedt dus niet 5 maar ,,slechts'' 4,25 procent. Dat is 70 procent beter dan de klassieke spaarboekjes en heel veel voor een termijnrekening op 3 maanden waaraan verder geen voorwaarden zijn gekoppeld. Maar wie nadien moet terugvallen op de hooguit 3 procent bruto die banken doorgaans op dit soort rekeningen bieden, komt binnen twaalf maanden uit op 2,97 % netto, minder dan de basisrente bij Cortal.

  U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

  Lees gratis ›

  Geen betaalgegevens nodig